Kleermaker jaar na drama alsnog op WK darts: ‘Als ik naar mijn capaciteiten kijk, vind ik dat ik moet winnen’
i

PDC/Lawrence Lustig

Kleermaker jaar na drama alsnog op WK darts: ‘Als ik naar mijn capaciteiten kijk, vind ik dat ik moet winnen’

Sjors Tanis • 16:39, 03-12-2021

Martijn Kleermaker miste vorig jaar het WK darts door een positieve coronatest. Dit seizoen plaatste de 30-jarige Nederlander zich opnieuw voor het wereldkampioenschap. Sportnieuws.nl sprak Kleermaker over de enorme tegenvaller van vorig jaar, zijn seizoen tot nu toe én zijn kansen op het WK.

“Het betekent heel veel voor mij dat ik op het WK sta. Jarenlang zie je die volle zalen op televisie. Het is de grootste beloning voor een darter”, vertelt Kleermaker iets meer dan 2 weken voor zijn wedstrijd in de 1e ronde.

Positieve coronatest

Ruim een jaar geleden kreeg Kleermaker het slechte nieuws te horen: hij was besmet met het coronavirus, moest in quarantaine en kon niet meedoen aan wat zijn 1e WK bij de PDC zou worden. “Ik werd op een gegeven moment gebeld met de melding dat ik positief was”, aldus Kleermaker.

“Een droom die je hebt wordt door zo’n virus even kapotgemaakt. Dat was heel onwerkelijk. Ik had het idee dat ik in een slechte droom zat.”

Herstel

2021 startte vervolgens matig voor Kleermaker. “Op mindere reuk en smaak na had ik geen last van het virus toen ik net positief was getest. Maar begin 2021 raakte ik vermoeid, ik kon geen lange dagen maken. De eerste Super Series was een drama”, vertelt de darter uit Harderwijk.

Een switch in management zorgde voor verbetering. “Dat was in april. Ik ben meer gaan sporten, meer op mijn lichaam gaan letten. Dat leverde snel resultaten op. Ik kwam in een hele goede run.” Eind april haalde hij de finale van Players Championship 11 (Super Series 3), waarin landgenoot Dirk van Duijvenbode te sterk was. “Maar toen had ik door dat ik een ticket voor het WK zo goed als beet had.”

Check hier nog eens de finale tussen Kleermaker en Van Duijvenbode:

Players Championship Finals

Eind november, bij de Players Championship Finals, het laatste toernooi voor het WK, verloor Kleermaker al in de 1e ronde van Scott Mitchell. “Daar was ik echt niet goed”, kijkt Kleermaker terug op het televisietoernooi. “Ik was er helemaal niet bij, mijn vader had vlak daarvoor een hersenbloeding gehad. Het gaat gelukkig nu wel weer beter. Maar ik ging daar niet goed heen. Ik wilde voor hem goed presteren, maar voelde op een gegeven moment dat de emotie de overhand nam.”

Check hier de wedstrijd van Kleermaker tegen Mitchell:

Favoriet in 1e ronde WK

Ondanks een mindere generale repetitie gaat Kleermaker vol vertrouwen naar het WK in het Alexandra Palace. Op zondag 19 december neemt ‘The Dutch Giant’ het in de 1e ronde op tegen John Michael. De 'op' Cyprus geboren Griek is de nummer 125 van de wereld, Kleermaker bezet de 50e plaats. “Als ik naar mijn capaciteiten kijk, vind ik dat ik moet winnen. Ik vind mezelf wel de betere speler.”

Wie wordt wereldkampioen?

De vraag wie wereldkampioen wordt, vindt Kleermaker een lastige. “Ik wil heel graag mezelf zeggen, maar dat is niet realistisch”, zegt Kleermaker met een lach. “Gevoelsmatig ga ik dan voor Jonny Clayton. Hij bulkt van het vertrouwen na een topjaar en maakt zich niet zo snel druk.