Luke Humphries wint WK darts 2024; geen ultiem einde aan sprookje Luke Littler
i

PDC

Luke Humphries wint WK darts 2024; geen ultiem einde aan sprookje Luke Littler

Pim Huberts • 00:02, 04-01-2024 / Laatste Update: 03:01, 08-01-2024

Luke Humphries is de nieuwe wereldkampioen darts. De 26-jarige Engelsman versloeg tienersensatie Luke Littler. In een finale van verbazingwekkend hoog niveau - waar beide spelers dik boven de 100 gemiddeld gooiden - won Humphries met 7-4 in sets.

Lees ook: Verklapt de PDC met deze poster al de line-up voor de Premier League?

Na winst van de World Grand Prix, World Matchplay en Players Championship Finals, sluit Humphries het 2023-seizoen af met het hoogst haalbare. Hij is voor het eerst wereldkampioen geworden.

Publiek heeft 1 favoriet

Met een heerlijk tempo gooide Littler de eerste pijl op de dubbel er met overtuiging in. De toon was gezet. De favoriet voor het publiek was ook duidelijk: de jonge Engelse WK-debutant. Ook zijn familie en 5-jaar oudere vriendin moedigden hem weer aan. Maar het was de oude(re) Engelsman die de eerste break op zijn naam schreef. Na een goede laatste leg won Humphries set 1 met 3-1 in legs. Littler moest overduidelijk nog even wennen.

Oppepper Littler

Humphries ging vrolijk verder met triples prikken. Ongestoord gooide hij zijn pijltjes in (meestal) de juiste vlakken. Waar Littler het gehele WK slechts 1 keer onder de 100 gemiddeld gooide, begon hij de WK-finale met een kleine 90 gemiddeld. Niet goed genoeg dus. Littler miste een 128-finish, waardoor zijn tegenstander kon breaken. Maar toen klikte het opeens weer bij Littler.

The Nuke vond de ontspanning en gooide een heerlijke 142-finish, ook voor de break. Littler vond de triple weer en kon niet missen: met een 120-finish maakte hij 1-1 in sets.

Artikel gaat verder onder deze video.

142 FROM LITTLER!

Luke Littler has arrived in this final!

A 142 checkout to break throw in the second set!

📺 https://t.co/f3RU9WTIoD#WCDarts | Final pic.twitter.com/imOZnoB6JI

— PDC Darts (@OfficialPDC) January 3, 2024

Koelbloedige Humphries

Ook in de 3e set leek Littler niet te kunnen missen. 1 pijltje op tops? Geen probleem! 5 van de 7 pogingen op een dubbel gingen raak. Een percentage waar je u tegen zegt. Met diezelfde dubbel 20 brak hij Humphries. Door een 116-finish sleepte Cool Hand Luke er opnieuw een last leg decider uit. Het vertrouwen was weer terug, want hij pakte zijn 3e leg op rij en opnieuw de voorsprong: 2-1 in sets.

Fluitist

In de set die volgde, lieten de darters voor het eerst hun zwakte zien. Dit deed met name pijn voor Humphries, die zelfs grote vlakken miste. Deze keer bleek Littler de cool hand te hebben. Ondanks een vervelende fluitist vanuit het publiek, maakte hij gelijk in sets: 2-2. Na 4 sets won nog niemand zijn eigen set.

Check ook: Wanneer maakt de PDC de deelnemers van de Premier League bekend?

Toch bleef de druk hoog op Humphries. Hij kreeg de kans om op een belangrijk moment te breaken, maar deed dit niet. Een kans op tops ging centimeters naast. Littler miste voor het eerst 4 pijlen op de dubbel, maar kreeg genoeg tijd van de nummer 1 van de wereld om de set te pakken. Na een 180'er en strakke 51-finish kwam hij voor het eerst op voorsprong: 3-2 in sets.

Artikel gaat verder onder deze video.

LITTLER LEADS!

For the first time in the match, Luke Littler takes the lead in the World Championship final!

📺 https://t.co/f3RU9WTIoD#WCDarts | Final pic.twitter.com/btzpnZKipo

— PDC Darts (@OfficialPDC) January 3, 2024

Hoofdschuddend

Humphries moest alle zeilen bijzetten om in de wedstrijd te blijven. Maar dit was niet direct te zien. Na de pauze verloor Humphries direct alle 4 de legs. Reden? Teveel missers op de dubbels. Littler kwam steeds dichterbij de ultieme stunt (4-2). Humphries schudde zijn hoofd.

170-finish

Hoe krijg je die vonk terug? Juist, een hoge finish gooien. Humphries gooide 170 uit voor de break. Dat moest vast goed voelen. Ondertussen bleef Littler zijn pijlen gooien alsof er niets aan de hand was. Na opnieuw dubbelmissers van Humphries, gooide Littler 84 uit. Een belangrijke finish. De piepjonge Engelsman maakte weer 2-2 in legs. Maar deze keer was Humphries de sterkste, nadat Littler een kansje op 5-2 miste. Dus was Humphries terug: 4-3.

Artikel gaat verder onder deze video.

BIG FISH FROM COOL HAND! 🐟

Luke Humphries hits a 170 finish in the World Championship final!

📺 https://t.co/f3RU9WTIoD#WCDarts | Final pic.twitter.com/jvX0t40E2Q

— PDC Darts (@OfficialPDC) January 3, 2024

Gebroken Littler

Nu was het Littler die moest vechten. Deze keer vielen de finishes juist bij Humphries. Hij pikte met een 121-finish de set van Littler af voor de gelijkmaker: 4-4.

Het begon eindelijk te lopen bij Humphries. Ook na de pauze was hij sterk. Hij prikte 108 raak voor de break. Even later kreeg hij zelfs 3 setpijlen, maar onder luid boegeroep miste Humphries. Toch kwam dat moment. Opnieuw in een last leg decider liet Humphries 36 over na 9 pijlen. Hij pakte de set (5-4). Russ Bray was ook duidelijk: stop met het gefluit en boegeroep.

Humphries speelt tegenstander zoek

Ondanks een 170-finish van Littler, ging er daarna opnieuw een set naar Humphries. Hij won zijn 4e set op rij en maakte 6-4. Was Littler dan eindelijk gekraakt dit toernooi?

Artikel gaat verder onder deze video.

LITTLER LANDS THE BIG FISH! 🐟

Luke Littler hits a 170 checkout in the World Championship final!

📺 https://t.co/f3RU9WTIoD#WCDarts | Final pic.twitter.com/3ukJBhyntj

— PDC Darts (@OfficialPDC) January 3, 2024

Wereldkampioen

De wedstrijd eindigde in stijl. Opnieuw kwam er een laatste leg aan te pas. Littler gooide geen 167 uit en dus mocht Humphries voor 125 gooien. Maar dat ging mis. Hij gooide tweemaal bull, net op het moment dat je het niet wilt. Gelukkig voor hem miste Littler vervolgens ook en in de herkansing prikte Humphries dubbel 8 raak voor de wereldtitel.

Luke Humphries is wereldkampioen:

Prijzengeld

Humphries wint ruim 575.000 euro aan prijzengeld. Littler mag 'slechts' 231.000 euro bijschrijven op zijn bankrekening. Dat is iets meer dan de 250 pond waarvoor hij in 2019 tegen Humphries streed. Check hier het prijzengeld van de andere darters.

Alle uitslagen nog even terugkijken? Dat doe je hier.

De samenvatting: