Mastercaller Russ Bray over begindagen PDC: 'Ze vroegen of we gratis wilden werken'
i

ProShots

Mastercaller Russ Bray over begindagen PDC: 'Ze vroegen of we gratis wilden werken'

Marcel Roes • 13:58, 01-01-2024 / Laatste Update: 16:05, 07-01-2024

Russ Bray is dé stem van het WK darts van de bond PDC. Hij brult de scores om met zijn unieke schorre stem. Maar dat is de Engelsman nog maar een paar wedstrijden. Na de finale van het WK darts 2024 zwaait The Voice namelijk af. Het is tijd om de jonkies te laten shinen, zo vindt Bray.

In gesprek met dartsbond PDC blikt Bray terug op zijn loopbaan. En dan ook echt op zijn héle carrière, ook voordat hij in de dartswereld terecht kwam. "Ik verliet school op mijn 16e", vertelt Bray. "Ik ging bij de politie. Ook was ik bouwvakker." Daarna was hij rij-instructeur. "Maar daarvoor moet je wel tegen bestand zijn. Het kan best angstaanjagend zijn, naast iemand die nog nooit heeft gereden."

Politie

Er waren nog wel meer baantjes. "Ik zat nooit om werk verlegen nee", beaamt Bray. Maar wanneer ging sport een rol in zijn leven spelen? "Ik deed aan hoogspringen als tiener!", aldus Bray. "En bij de politie begon ik met darten."

In die setting was hij voor de eerste keer bij een dartspartij de caller, de persoon die de scores omroept. "Een caller kwam niet opdagen en ik wilde wel invallen. Ik genoot er enorm van! Het was heel anders dan zelf spelen."

Gratis werken

In de jaren 90 werd de bond PDC opgericht en Bray besloot zich daarbij aan te sluiten. In 1996 debuteerde hij als caller, bij de World Matchplay. Een tijdje later werd hem gevraagd of hij wilde callen bij een toernooi in Las Vegas. Sure! Er was 1 probleem, de PDC had nog niet zoveel geld in kas. Dus of de mastercallers gratis wilden werken, met alleen een reiskostenvergoeding.

"Ik wilde wel. Ik was nog nooit in de VS geweest en stond ook nog op de bouwsteiger. Ik was enorm opgewonden om te gaan. En daarna bleef ik maar reizen en reizen en reizen. Ik had nooit verwacht dat darts zo groot zou worden."