Ontketende Luke Littler stuurt Raymond van Barneveld naar huis op WK darts
i

Getty Images

Ontketende Luke Littler stuurt Raymond van Barneveld naar huis op WK darts

Bart van der Wijst • 00:13, 31-12-2023 / Laatste Update: 07:05, 07-01-2024

Luke Littler blijft verbazen op het WK darts! Of is het geen verrassing meer? Het 16-jarige supertalent liet niets heel van 5-voudig wereldkampioen Raymond van Barneveld in de vierde ronde: 4-1. Littler gooide dik 100 gemiddeld en liet niets heel van Barney, die niet eens zo slecht gooide.

In het begin blies Littler de 40 jaar oudere Van Barneveld omver. De jonge Engelsman raasde door de sets heen en stond al snel op 2-0 voor in sets - met een gemiddelde van 100.89. Littler zorgde met name dat hij meer kansen op de dubbel kreeg dan Van Barneveld. En die gingen ook meestal uit.

Kansje

In set 3 liet Littler zien met veel vertrouwen te spelen. Hij gooide 100 uit via tops-tops. Van Barneveld toonde een leg later ook dat hij het spelletje ook nog altijd niet verleerd is. Barney speerde 127 uit via de bull. Een leg later brak hij zijn Engelse tegenstander. Van Barneveld kreeg ook kansjes om de set van Littler te pakken, maar hij miste twee keer dubbel-16.

tekst gaat door onder de video

"IT'S SENSATIONAL!"

Luke Littler pins two double tops for a 100 checkout to take the lead in the third set!

📺 https://t.co/f3RU9WTIoD#WCDarts | R4 pic.twitter.com/WTOPlM8V69

— PDC Darts (@OfficialPDC) December 30, 2023

Extra pauze

Van Barneveld mocht de 4e set zelf beginnen. In leg 3 ontsnapte de Nederlander toen Littler een paar pijlen op de dubbel miste. Ook in leg 5 was het spannend. Littler startte als een bezetene en stond na 6 pijlen op 187. Barney klampte zich vast aan zijn tegenstander en wist in 14 pijlen uit te zijn. Daarmee perste hij er nog een extra pauze uit.

Lees ook: Luke Littler heeft nog tot 2031 om dit record van Michael van Gerwen te breken

Toch volgde hetzelfde spelbeeld in de legs van Littler. De Nederlander kwam simpelweg niet in de buurt van de Engelsman om gevaar te stichten. Dan is het ook moeilijk om hem te breken. Littler was messcherp in zijn eigen legs en dat was voldoende om de laatste set te pakken. Met zijn eerste wedstrijdpijl was het raak. Dus mag Luke Littler zich op nieuwjaarsdag in de kwartfinales melden tegen Brendan Dolan.

- Dit is het prijzengeld van het WK darts

- Dit is het speelschema van het WK darts

Bekijk hier de samenvatting van Barney tegen Littler: