PDC-directeur legt kritiek op nieuwe regels naast zich neer: 'Reacties waren overdreven'
Matthew Porter gaf Russ Bray een ereprijs © Pro Shots

PDC-directeur legt kritiek op nieuwe regels naast zich neer: 'Reacties waren overdreven'

15:42, 10-02-2024

Darters die niet in de top 32 van de wereld staan, krijgen vanaf dit jaar minder kansen op het professionele circuit. Maar dat vindt PDC-directeur Matthew Porter geen enkel probleem. Hij vond reacties op de regelwijziging op de European Tour zelfs "een beetje overdreven". Darters zijn niet blij met de nieuwe kwalificatieregels.

Dat vertelde hij in een lang interview met Online Darts. "De European Tour heeft een lange weg afgelegd in de tien jaar van zijn bestaan en het heeft nog een lange, lange weg te gaan om de hoogten te bereiken die we willen bereiken", aldus de Engelsman. Waar de European Tour de afgelopen jaren soms voor verassende winnaars zorgde, is de kans dat dit in 2024 gebeurt een stuk kleiner. 

Nóg vaker dezelfde darters

De beste darters van de wereldranglijst zullen namelijk nóg vaker geplaatst zijn dan normaal. Bij iedere Euro Tour plaatst de top 16 van de Order of Merit en de top 16 van de Pro Tour Order of Merit (vloertoernooien) zich. Eerder werd er alleen gekeken naar de Pro Tour Order of Merit. Maar nadat spelers als Gerwyn Price en Nathan Aspinall minder vloertoernooien gooiden en buiten de automatische plaatsing vielen, besloot de PDC in te grijpen. Vanaf 2024 zal de Euro Tour minder divers zijn.

Want naast de 32 spelers die automatisch geplaatst zijn, zullen er nog slechts 10 plaatsen naar andere tourkaarthouders gaan. Dit waren eerst 24 plaatsen. Een stuk minder kansen dus voor darters die hun doorbraak nog moeten maken. "We vonden dat we een aantal vrijwel gegarandeerd grote namen moesten hebben, de spelers die niet voor niets bovenaan de ranglijst staan omdat ze de beste spelers ter wereld zijn. We houden nog steeds de deur open voor veel andere spelers om zich te kwalificeren, er komen nog steeds 10 spelers door het kwalificatietoernooi", legt Porter uit.

'Gratis geld'

Maar of er komend jaar Euro Tour-verrassingen zullen komen als qualifier Wesley Plaisier (kwartfinale in 2022), Devon Petersen (winnaar in 2020) en Ricardo Pietreczko (winnaar in 2023) is sterk de vraag. Als Peter Wright simpelweg opdaagt op de Euro Tour en geen enkele Players Championship speelt, pakt hij alsnog £16.250. Plaatsing voor de European Championsip - een van de majors in de sport - is dan ook bijna een zekerheid.