Q-School voorronde levert op eerste dag geen Nederlands succes op
i

PDC

Q-School voorronde levert op eerste dag geen Nederlands succes op

Noah Hoogenboezem • 19:50, 08-01-2024 / Laatste Update: 10:10, 15-01-2024

De eerste dag van de voorrondes van Q-School bij de PDC zijn maandag gespeeld. Deze zogeheten First Stage duurt drie dagen en hier moeten de darters zich kwalificeren voor de eindfase, waar van donderdag tot en met zondag de tourkaarten te verdienen zijn. Q-School is verdeeld over twee locaties: Europa en het Verenigd Koninkrijk. Op de eerste dag was er geen succes voor de Nederlandse darters.

De 'First Stage' duurt drie dagen. De beste acht darters van elke dag plaatsen zich voor de eindfase. Naast die 24 plaatsen, kunnen darters zich ook via de ranglijst plaatsen voor de Final Stage. Per overwinning pakken ze een punt voor de ranglijst. De 83 beste darters in Europa en de 77 beste spelers in het Verenigd Koninkrijk plaatsen zich voor de eindfase.

Geen Nederlands succes

Bij de Europese Q-School hoorde geen enkele Nederlander om bij de beste acht, maar wel haalden Jeffrey Bekema en Gilbert van der Meijden de laatste zestien. Zij verdienden daarmee vier punten voor de ranglijst en zijn hard op weg naar een plekje in de 'Final Stage'. Ron Meulenkamp, Ryan de Vreede, Jeroen Mioch en Hendrie van Berkel pakten drie punten en staat er dus ook goed voor.

Aan de bak

Jelle Klaasen pakte maar één puntje maandag en staat daarmee gedeeld op de 66e plaats. Ook Noa-Lynn van Leuven, die afgelopen jaar meedeed aan de Women's World Matchplay staat op één punt. Zij moeten dus nog aan de bak de komende dagen. De Nederlandse Zweed Jeffrey de Graaf, die op het WK nog de derde ronde haalde, verloor meteen en heeft dus nog geen punt verdiend.

Sherrock

In Engeland zijn veel ogen gericht op Fallon Sherrock. Zij won in 2019 als eerste vrouw ooit een partij op het WK van de PDC. Sherrock verloor van Kai Fan Leung, maar pakte wel twee punten voor de ranking en staat nu op plaats 50. 3-voudig wereldkampioen John Part pakte een puntje, maar dat is voorlopig niet genoeg om de eindfase te bereiken.

Final Stage

Dinsdag en woensdag hebben de darters nog een kans om zich voor de Final Stage te plaatsen. Die eindfase duurt van donderdag tot en met zondag. Daar worden alle tourkaarten verdeeld. In Europa krijgen 17 spelers een tourkaart en in het Verenigd Koninkrijk zijn dat er 13. De verdeling is gemaakt op basis van het totaal aantal deelnemers. Met die tourkaart kunnen spelers mee doen aan de professionele toernooien.