Raymond van Barneveld leeft helemaal op door nieuwe set-up: 'Het geloof is 1.000 procent'
i

PDC Darts

Raymond van Barneveld leeft helemaal op door nieuwe set-up: 'Het geloof is 1.000 procent'

Bart van der Wijst • 20:35, 28-12-2023 / Laatste Update: 02:56, 08-01-2024

Raymond van Barneveld is als herboren tijdens het WK darts. Althans, dat vindt hij zelf. De 56-jarige vijfvoudig wereldkampioen is verliefd geworden op een setje pijlen. Die nieuwe set-up geeft hem veel vertrouwen, zo zegt hij in gesprek met het Algemeen Dagblad en NU.

"Het is lang geleden dat ik me zo goed heb gevoeld", zegt hij in Londen. "Raar hoe dat soms werkt, hè? Het geloof is geen 100 procent, het geloof in deze set-up is 1.000 procent."

Perfecte pijlen

Barney smeekte bij zijn leverancier Target om het idee wat hij voor ogen had uit te voeren. "Maak dit spul nou voor mij. Dat gebeurde uiteindelijk. Nu gooi ik hier drie weken mee en gooi ik waanzinnige scores. Het zelfvertrouwen groeit met de dag", aldus Van Barneveld.

Littler

Van Barneveld speelt vrijdag in de tweede ronde tegen de Welshman Jim Williams. Toch kijkt de Nederlander stiekem al een ronde vooruit. Wint Barney, dan speelt hij tegen de 16-jarige dartssensatie Luke Littler. "Ik geniet van die jongen. Echt formidabel. Hij is 16 jaar. Toen ik 16 was, speelde ik nog met Playmobil, haha! Ik heb gruwelijk veel respect voor dat ventje en ik kan niet wachten om tegen hem te spelen", vertelt Barney.

- Dit is het speelschema van het WK darts

- Dit is het prijzengeld van het WK darts

"Mááár. Ik onderschat Jim Williams totáál niet en ik vind het niet respectvol voor Jim Williams als we het alleen maar over Luke Littler hebben. Natuurlijk weet ik dat ik eventueel Littler krijg, maar Jim is een fantastische speler dus ik wil nog niet verder kijken, want Szaganski had ook gewoon kansen tegen me, ondanks dat ik lekker speelde. Wat dat betreft moet je gefocust blijven op je eerste tegenstander."

Wereldkampioen

Hoewel Van Barneveld het stapje voor stapje bekijkt, droomt hij stiekem al van een zesde wereldtitel. "Het geloof is er ook, maar ik ga niet zeggen dat ik die beker zomaar even kom ophalen. Dat zou ook niet realistisch zijn, want ik zal er keihard voor moeten werken. Ik bekijk het wedstrijd voor wedstrijd."