Ron Meulenkamp naar finalefase Q-School, Jelle Klaasen in de wachtkamer
i

Lawrence Lustig/PDC

Ron Meulenkamp naar finalefase Q-School, Jelle Klaasen in de wachtkamer

Bart van der Wijst • 19:03, 09-01-2024 / Laatste Update: 09:58, 15-01-2024

In Wunterland in Kalkar stond dinsdag dag twee van de Europese Q-School op het programma. De deelnemende Nederlanders probeerden daar weer een ticket te bemachtigen voor de finalefase, waar uiteindelijk de tourkaarten worden verdeeld. Ron Meulenkamp, Angelo Balsamo en Jeroen Mioch plaatsten zich daarvoor, Jelle Klaasen en Jamai van den Herik vielen buiten de boot.

- Dit zijn de Nederlandse deelnemers aan Q-School

Op dag één was er geen Nederlands succes. Jeffrey Bekema en Gilbert van der Meijden sneuvelden toen bij de laatste 16 - overleef je die ronde, dan ben je zeker van een plekje in de Final Stage. Klaasen en Van den Herik overkwam dinsdag hetzelfde, evenals de Nederlander onder Zweedse vlag: Jeffrey de Graaf.

Comeback Meulenkamp

Meulenkamp verloor in 2022 zijn tourkaart en het lukte hem vorig jaar niet om hem direct terug te winnen. Dit jaar probeert The Bomb het opnieuw en inmiddels heeft hij zich verzekerd van de finalefase. Die vindt van 11 tot en met 14 januari plaats.

Meulenkamp kende een prima dag met zelfs een gemiddelde van 101.15 tegen de Tsjech Jiri Brejcha. Bij de laatste 16 was het nog even spannend. Meulenkamp kwam met 4-2 achter tegen de Sloveen Benjamin Pratnemer, maar won in via een beslissende leg alsnog: 5-4.

Balsamo en Mioch door, Klaasen moet wachten

De Nederlander Balsamo ging net als Meulenkamp door, hij werd dagwinnaar. Mioch plaatste zich via de European Q-School First Stage Order of Merit. Op die ranglijst gaan de beste 83 door naar de finalefase. Klaasen staat op die ranking momenteel achtste met alleen morgen nog te gaan in de First Stage. Van den Herik is de nummer negen daar.

Bij de UK Q-School ging Fallon Sherrock door naar de finalefase. In Europa bereikte verder ook de Belg Andy Baetens, winnaar van het WDF WK, de eindfase van Q-School.