Nieuwjaarsdag betekent kwartfinales WK darts 2024: deze 4 partijen leveren vuurwerk
i

PDC

Nieuwjaarsdag betekent kwartfinales WK darts 2024: deze 4 partijen leveren vuurwerk

Noah Hoogenboezem • 10:15, 01-01-2024 / Laatste Update: 15:27, 07-01-2024

De hele wereld kijkt uit naar oud en nieuw om een mooi feestje te gaan vieren, maar voor acht darters is er geen tijd om een feestje te vieren. Zij moeten op nieuwjaarsdag aan de bak in Londen, want dan worden de kwartfinales van het WK darts 2024 gespeeld. Michael van Gerwen is de enige overgebleven Nederlander. Sportnieuws.nl blikt alvast vooruit op de kwartfinales van maandag.

De dartsliefhebbers kunnen hun roes gelukkig een beetje uitslapen, want de eerste kwartfinale begint maandag om 13.30 uur. Chris Dobey neemt het daarin op tegen Rob Cross. Na hun partij is het de beurt aan de 16-jarige sensatie Luke Littler en Brendan Dolan. Michael van Gerwen trapt om 20.00 uur de avondsessie af met zijn partij tegen Scott Williams. Luke Humphries en Dave Chisnall spelen de laatste kwartfinale.

Chris Dobey - Rob Cross (onderling: 8-7)

Dobey en Cross zijn allebei aan een sterk toernooi bezig. Dat blijkt wel uit hun vorige partij: Dobey schakelde titelverdediger Michael Smith uit met 4-0 en Cross won met dezelfde cijfers van Chris Dobey. Voor beide spelers wordt het hun tweede kwartfinale ooit op het WK. Dobey verloor vorig jaar met 5-0 van Van Gerwen in deze ronde. Cross deed het ietsje beter: zijn enige kwartfinale was in 2018 en toen werd hij ook wereldkampioen.

Cross heeft nog een appeltje te schillen met zijn landgenoot, want vorig jaar wist Dobey op het WK met 4-2 in sets te winnen. Dobey won ook van de oud-wereldkampioen in de finale van The Masters. Op de kleinere toernooien kwamen ze elkaar in 2023 ook twee keer tegen en ook toen won Dobey. Dat was bijzonder, want Cross gooide in beide partijen een gemiddelde van boven de 110. We mogen dus een hoog niveau verwachten.

Luke Littler - Brendan Dolan (onderling: 0-0)

Littler lijkt ondanks zijn 16 jaar niet te stoppen dit toernooi. Hij versloeg zaterdagavond vijfvoudig wereldkampioen Raymond van Barneveld met 4-1 in sets en gooide een gemiddelde van boven de 105. Dolan kwam nog niet in de buurt van zo'n gemiddelde, maar maakte wel indruk door van oud-wereldkampioenen Gerwyn Price en Gary Anderson te winnen.

Net als in de vorige ronde is het leeftijdsverschil tussen Littler en zijn tegenstander enorm. De 50-jarige Dolan is de oudste overgebleven speler. De Noord-Ier haalde in 2019 al een keer eerder de kwartfinale, maar verloor toen van Nathan Aspinall. Het wordt de eerste ontmoeting tussen beide spelers.

Michael van Gerwen - Scott Williams (onderling: 1-0)

Van Gerwen verloor dit toernooi nog geen set. Vooral tegen Stephen Bunting maakte de Nederlander indruk: er werd een spannende partij verwacht, maar de drievoudig wereldkampioen won met 4-0 in sets. Williams heeft tot nu toe indruk gemaakt door drie geplaatste spelers uit te schakelen: Danny Noppert, Martin Schindler en Damon Heta.

Van Gerwen wil voor het eerst sinds 2019 de wereldtitel gaan pakken en is met een finaleplek ook zeker van het heroveren van de nummer 1-positie op de wereldranglijst. Williams begon aan het toernooi als nummer 52 van de wereld, maar staat virtueel al op de 35e plaats. Van Gerwen won bij een Players Championship-toernooi de enige ontmoeting tussen beide spelers met 6-2.

Luke Humphries - Dave Chisnall (onderling: 5-10)

Het mag een wonder heten dat Luke Humphries in de kwartfinale staat. De Engelsman ging na zijn titels op de World Grand Prix, Grand Slam of Darts en Players Championship Finals als de grote favoriet naar het WK, maar wankelde al twee keer. Tegen de Duitser Ricardo Pietreczko kwam hij 3-1 achter in sets, maar won hij de volgende drie sets. Een ronde later kroop hij tegen Joe Cullen helemaal door het oog van de naald: zijn landgenoot miste twee matchdarts en Humphries won in een sudden death leg.

Chisnall speelt het hele jaar al sterk en hij won zelfs drie Euro Tour-toernooien. De tegenstander in alle drie die finales? Juist, Humphries. Vooral de laatste finale was een bijzondere: Humphries gooide een 9-darter, maar verloor toch in een beslissende leg. Vuurwerk gegarandeerd dus en het is de vraag of Humphries zich ook voorbij Chisnall kan vechten.