Wat is precies de coronaprocedure op het WK darts (en kan er gesjoemeld worden)?
i

Getty Images

Wat is precies de coronaprocedure op het WK darts (en kan er gesjoemeld worden)?

Brian Vesseur • 11:57, 29-12-2021 / Laatste Update: 02:01, 12-12-2023

Raymond van Barneveld out, Michael van Gerwen out, Vincent van der Voort out: steeds meer darters op het lucratieve WK moeten afhaken wegens een positieve coronatest. Dat wekt de vraag: hoe betrouwbaar zijn de regels in het Alexandra Palace?

We pakken ze er even bij. Bezoekers, pers en de darters moeten voldoen aan de welbekende 3G-regeling: een vaccin, een negatieve test of hersteld zijn van corona. De omikronvariant heeft wel bewezen dat ook gevaccineerden 'gewoon' besmet kunnen raken.

Voor darters geldt dat ze voor een wedstrijd een zelftest moeten doen, weet NU.nl. Zij schrijven zelfs dat er geruchten gaan dat er darters zijn die met een positieve test álsnog op het podium hebben gestaan. Niet alleen darters, ook officials en scheidsrechters. Dát de PDC werkt met zelftests, is in ieder geval opvallend.

Mondkapje

Terug naar wat we wél zeker weten: de PDC heeft als regel dat er mondkapjes gedragen moeten worden in de zaal, behalve als je eet of drinkt. Vooral dat laatstgenoemde gebeurt natuurlijk genoeg, dus dat mondkapje zal niet vaak op zitten.

De PDC is overigens niet de enige verantwoordelijke voor de uitbraak, aangezien de op zichzelf staande maatregelen in heel het Verenigd Koninkrijk voor verwarring zorgen. Zie de Engelse Premier League als voorbeeld. Recent werden tal van wedstrijden vanwege corona afgelast, maar de voetbalstadions zitten bijvoorbeeld nog vol.

MvG out

Van Gerwen, die dus positief testte terwijl zijn toernooi al even bezig was, had liever gezien dat iedereen bij binnenkomst werd getest op het coronavirus.

#darts @SunSport

🎯Michael van Gerwen accuses PDC of lax Ally Pally health/safety protocols, raging: ‘It’s a big corona bomb’

🎯Gerwyn Price stresses importance of staying safe as he emerges as star with the most to gain from MVG's Covid KO

🎯Rob Cross hits a ‘Sherrock special’ pic.twitter.com/ndOaMstodi

— Rob Maul (@Rob_Maul) December 29, 2021