Wessel Nijman doet verhaal over matchfixing: ‘Heb het bedrag gewoon gehouden’
i

PDC Europe

Wessel Nijman doet verhaal over matchfixing: ‘Heb het bedrag gewoon gehouden’

15:59, 17-12-2023 / Laatste Update: 00:37, 05-01-2024

Wessel Nijman werd in in 2020 voor 2,5 jaar geschorst vanwege matchfixing bij een online-dartstoernooi. Hij mistte destijds bewust dubbels en verloor zijn partij expres. Hij is inmiddels terug en maakt het komende WK darts zijn debuut op het wereldpodium, hij speelt tegen Steve Beaton. Hij doet bij Viaplay zijn verhaal over zijn lange weg terug naar de top.

“Een vriend van me werd benaderd via social media. Eerst lachten we erom, maar uiteindelijk zijn we er toch op ingegaan. Het contact ging via die vriend van mij, ik wilde er zelf niet teveel details van weten. Ik moest verliezen en dan kreeg ik een x-bedrag.” Nijman noemt bewust het bedrag niet, omdat hij dat niet relevant vindt.

Matchfixing

“Ik ben nog nooit zo zenuwachtig geweest voor een wedstrijd. Ik wist al dat ik fout zat, maar ik kon niet meer terug. Het was heel lastig, want je wilt het ook niet teveel laten opvallen.” De Uitgeester verloor uiteindelijk, zoals de bedoeling was, met 4-0 van David Evans.

- Dit is het speelschema van het WK darts

Betrapt

Nijman werd al snel betrapt. Twee weken na zijn actie hoorde hij via een appje van zijn manager dat er spelers verdacht waren, niet beseffende dat het om Nijman zelf bleek te gaan. "Daarna moest ik op een soort interview bij de DRA (de dartstuchtcommissie). Zij lieten de bewijzen zien die zij hadden en ik kon eigenlijk geen kant op.” Nijman had geen zin in een kat-en-muisspel en gaf vrijwel direct toe.

De DRA zit vol met Engelsen en Nijman kreeg daarom hulp van een Nederlands contactpersoon, Jacques Nieuwlaat. “Hij zei ook meteen dat ik moest gaan bekennen. De straf zal dan lager uitvallen en ik zou in de toekomst mogelijk gewoon weer kunnen gaan darten.” En dat klopte: Nijman kreeg een schorsing van 5 jaar, waarvan 2,5 jaar voorwaardelijk. Nijman moest doen aan voorlichting en andere spelers in de toekomst behoeden van soortgelijke fouten. “Dat wilde ik gelijk doen. Als je nu bijvoorbeeld aan het WK meedoet moet je een integriteitscurcus doen. Dan zie je een filmpje waarin in vertel wat ik heb meegemaakt.”

- Dit is het prijzengeld van het WK darts

Het bedrag

Nijman kreeg uiteindelijk een deel van het ‘illegale’ bedrag dat hij zou krijgen. Hij heeft dat gehouden en gedeeld met die vriend van hem, die als contactpersoon fungeerde. “Ik moest wel een boete betalen, dus het grote deel van bedrag wat ik kreeg ging naar het betalen van die boete.”