Zo veel dagen na de laatste wereldtitel van Barney werd Luke Littler geboren
i

Getty Images

Zo veel dagen na de laatste wereldtitel van Barney werd Luke Littler geboren

Bart van der Wijst • 22:34, 29-12-2023 / Laatste Update: 18:58, 04-01-2024

Raymond van Barneveld speelt in de volgende ronde van het WK darts tegen de pas 16-jarige Luke Littler. Toen Barney zijn vijfde wereldtitel pakte, en zijn eerste bij de PDC, was de Engelsman nog niet geboren. Het leeftijdsverschil tussen Van Barneveld en Littler is 40 jaar!

Op 1 januari 2007 won Van Barneveld de wereldtitel ten koste van Phil Taylor. Barney versloeg zijn rivaal na een zinderende partij. De Nederlander kwam met 3-0 achter, knokte zich terug tot 6-6 en won de allesbeslissende leg. Toen nog in Circus Tavern. Een paar weken later, op 21 januari 2007, kwam de kleine Littler ter aarde.

Barney in 2007

Het jaar waarin Littler werd geboren, was een vruchtbaar jaar voor Van Barneveld. Naast de wereldtitel won hij de volgende majors: de UK Open (van Vincent van der Voort) en de Las Vegas Dessert Classic. Verder stond hij in de halve finales van de Premier League Darts en World Grand Prix.

Overigens boekte Van Barneveld in het jaar van de geboorte van Littler meer eindzeges op majors dan in de rest van zijn carrière. Hij won alleen nog de Grand Slam of Darts in 2012. En de Premier League in 2014, maar dat wordt officieel niet gezien als major.

Barney vs. Littler

Het wordt vanzelfsprekend de eerste ontmoeting tussen Van Barneveld en Littler. Beide heren kijken onwijs uit naar het treffen. "Ik geniet van die jongen. Echt formidabel. Hij is 16 jaar. Toen ik 16 was, speelde ik nog met Playmobil, haha! Ik heb gruwelijk veel respect voor dat ventje en ik kan niet wachten om tegen hem te spelen", zei Van Barneveld voor zijn wedstrijd tegen Jim Williams.

De voorkeur van Littler in de vierde ronde ging uit naar Van Barneveld. Dat sprak hij uit na zijn overwinning op Matt Campbell. Hij zei: "Ik deed hem vroeger wel altijd na. Stond ik mijn luier te juichen als Barney."