Carlos Sainz pakt in Singapore 2e F1-zege; Max Verstappen van P11 naar P5

17 september 2023

Getty Images

Carlos Sainz wint de Grand Prix van Singapore! De Spanjaard hield Lando Norris, Charles Leclerc en Lewis Hamilton van zich af en pakte zo zijn 2e Formule 1-zege. Max Verstappen startte op P11, lag even op P15 en werd uiteindelijk 5e.


Sainz begon de race op pole position, voor Russell en Leclerc. Verstappen begon op de 11e plek, Red Bull-teamgenoot Sergio Pérez startte op P13. Bij de start pikte Leclerc P2 in, terwijl Verstappen opschoof naar P10 en later P9. Vervolgens kwam hij vast te zitten achter Kevin Magnussen van Haas.Na een ronde of 20 van de 62 kwam er een Safety Car de baan op, nadat Logan Sargeant zijn eigen auto in de muur reed. Iedereen besloot naar binnen te gaan, behalve de Red Bulls! Verstappen schoof daardoor op naar P2, enkel achter Sainz. Even later werd hij wel op de baan ingehaald door Russell en Lando Norris.

In ronde 31 van de 62 - toen de race precies op de helft was - lag Verstappen op de 6e plek. De 2-voudig wereldkampioen had op dat moment letterlijk en figuurlijk nog een lange race voor de boeg, ook omdat hij nog een pitstop moest maken.

Verloren race?
Verstappen koos in ronde 40 voor een pitstop. Red Bull wachtte eigenlijk op een nieuwe Safety Car of een rode vlag, maar die kwam niet (op tijd). Hij kwam terug op de 15e plek. Een verloren race, zo leek. Sergio Pérez maakte ook een pitstop en kwam terug op de 17e plek.

En daar was die (Virtual) Safety Car, 3 ronden later! Esteban Ocon viel uit. Verschillende coureurs - waaronder de Mercedes-rijders - kozen voor een pitstop. Verstappen schoof door al het gedoe op naar P11. Vooraan lagen Sainz, Norris en Leclerc. Russell en Hamilton lagen op P4 en P5, op zo'n 13 seconden achterstand. Dat gat werd overigens wel heel snel gedicht.

Sainz wint!
Ze haalden Leclerc wel in, maar Sainz was niet meer te achterhalen. De Spanjaard won de GP van Singapore! Het is de 2e overwinning uit zijn Formule 1-carrière. Norris moet dus nog even langer wachten op zijn eerste F1-zege. Uiteindelijk eindigde Verstappen op P5, omdat Russell in de laatste ronde zichzelf in de muur reed.