Voor de mensen die nog twijfelen: alleen zo wordt Verstappen géén wereldkampioen in 2022

20 september 2022

Getty Images
charles-leclerc-max-verstappen-wereldkampioen

Max Verstappen gaat zich voor het 2e jaar op rij kronen tot wereldkampioen van de Formule 1. Tenminste, alles wijst daarop. Nog nooit werd zo'n groot gat in het wereldkampioenschap gedicht. Mochten er nog mensen twijfelen aan Verstappens wereldkampioenschap: dit moet er gebeuren om Charles Leclerc of Sergio Pérez er tóch nog met de wereldtitel vandoor te laten gaan.


Het gat tussen Verstappen en Leclerc is momenteel 116 punten, het verschil met teamgenoot Pérez is 125 punten. Momenteel, met nog 6 races (plus een sprintrace) te gaan zijn er nog 164 punten te verdelen. Omdat we er vanuit kunnen gaan dat Pérez aan de kant zou gaan voor Verstappen mocht het tóch nog spannend worden, richten we ons volledig op Leclerc.

LEES OOK: Nyck de Vries bereidt zich voor op GP Singapore en lijkt andermaal in te mogen vallen voor Albon

Zo wordt Leclerc wereldkampioen


Met dus de vraag: hoe kan Leclerc er toch nog met de wereldtitel vandoor gaan? Alles winnen (en 6 keer de snelste raceronde rijden) is de beste optie, waarmee hij dus 164 punten zou pakken. Verstappen mag dan hooguit 47 punten pakken in die 6 races. Dat komt ongeveer neer op 2 keer een 2e plek (een 2e plek levert 18 punten op) en een 5e plek (levert 10 punten op).

Leclerc kan nog kampioen worden als Verstappen in Singapore wint
Stel nu dat Verstappen de komende race in Singapore gewoon wint. Sterker nog: hij pakt zelfs de snelste raceronde, wat hem dus een totaal van 26 punten oplevert. Als Leclerc dan 7e of hoger eindigt, maakt hij in theorie nog steeds kans om wereldkampioen te worden. Het verschil zou dan wel zó klein zijn, dat Verstappen continu moet uitvallen en Leclerc alles moet winnen.