Deze GP is voor Hamilton: strijd met Verstappen blijft ongelooflijk spannend

2 mei 2021

Getty Images

Lewis Hamilton pakt de Grand Prix van Portugal! Max Verstappen had het niet echt naar zijn zin op het circuit van Portimão, maar werd wél gewoon 2e! Een heerlijke prestatie voor iemand die 'ruzie' heeft met het gladde asfalt. Valtteri Bottas pakte P3.


De race begon met een Safety Car, nadat Kimi Raikkonen zijn voorvleugel verloor (en uitviel). Omdat hij op start/finish uitviel - en daarbij veel afval achterliet - moesten de coureurs via de pitstraat aan een nieuw rondje beginnen achter de Safety Car.

Tekst loopt door onder video.


Herstart
Bij de herstart pakte Verstappen meteen P2 van Hamilton af. Vervolgens werd de DRS aangezet door de wedstrijdleiding, waarna Verstappen de 2e plek weer verloor. De Mercedes van Hamilton was op het rechte stuk véél sneller.

Pitstops
Na een halfuur uur racen pakte Hamilton P1 af van Valtteri Bottas. Even later begonnen de coureurs aan hun pitstops. Verstappen zakte na zijn pitstop terug naar P4, achter teamgenoot Sergio Perez. Bottas had een moeizame pitstop en kwam zwak de baan op, waardoor Verstappen hem kon inhalen. P3 voor de Nederlander.

Tekst loopt door onder video.


Perez houdt Hamilton op
We schrijven ronde 50 van de 66. Verstappen reed op een seconde of 4 van Hamilton, die zelf weer op een seconde of 2 van raceleider Perez reed. De Red Bull-coureur bleef op kop rijden om de Mercedes-coureur op te houden. Nadat hij naar binnen dook, schoof het soepie een plekje op: Hamilton naar 1, Verstappen naar 2, Bottas naar 3. Zo bleef de stand ook tot het einde bij de koplopers.

Stand
Hamilton had voor deze GP een voorsprong van 1 punt op Verstappen. Nu is dat gat vergoot naar 8 punten. De nummer 1 van een GP krijgt namelijk 25 punten, de nummer 2 pakt er 18. Ook is er 1 punt voor de coureur met de snelste ronde (mits die coureur in de top 10 eindigt). Dat punt ging in Portugal naar Max Verstappen, die in de voorlaatste ronde nog een pitstop deed om in dat laatste rondje nog te kunnen knallen.

De volgende GP is volgende week zondag in Spanje. Op het circuit van Barcelona gaan om 15:00 uur de lampen uit.