Helemaal niemand komt in de buurt van een superieure Verstappen, sterke race Mercedes

Jeroen Rooseboom • 18:32, 04-06-2023 / Laatste Update: 20:57, 11-12-2023

Max Verstappen heeft, niet geheel verrassend, de GP van Spanje gewonnen. Ook haalde hij de snelste raceronde. Verder kende Mercedes een sterke race, met een 2e plek voor Lewis Hamilton en een 3e plaats voor George Russell. Sergio Pérez eindigde als 4e.

De start van Verstappen was goed. De coureur van Red Bull zorgde ervoor dat hij als eerste bij bocht 1 was met zijn bolide. Daarna kon hij wegrijden van zijn achtervolgers. Lando Norris had een mindere start. Hij mocht beginnen op de 3e plaats, maar liep schade op in de eerste bocht. Hij moest naar binnen voor een nieuwe voorvleugel en daarmee leken zijn kansen op een podiumplek al direct vervlogen.

Veel coureurs zaten op een verschillende strategie. Zo begon Verstappen op de medium, die hij in ronde 27 verwisselde voor de harde band. Lance Stroll van Aston Martin koos voor 2 keer de zachte band aan het begin van de race. Daardoor werd het een interessant schouwspel van verschillende tactieken.

Rond de pitstop van Verstappen leek er dan ook eindelijk wat met de weersomstandigheden te gebeuren. George Russell had het namelijk over regen in bocht 5. Alleen moest hij daar al vrij snel weer op terugkomen. Het was namelijk zweet wat in zijn helm zat.

Tekst gaat door onder de tweet

Mercedes kende een erg sterke race. Halverwege de 66 rondes durende race lag Lewis Hamiton op de 2e stek en Russell op de 3e plek. De nieuwe onderdelen leken hun vruchten af te werpen. De race werd alleen maar spannender toen beide Mercedessen en Pérez met nog zo'n 15 rondes te gaan naar binnenkwamen voor de zachte band. En Verstappen? Die had een voorsprong van 35 seconden op nummer 2 Hamilton.

Door die enorme voorsprong had de Nederlander genoeg ruimte om een pitstop te maken om ook naar de zachte band te gaan. De strijd om de 1e plaats was dus helemaal niet spannend, maar die om de laatste punten wel. Daar vochten Yuki Tsunoda en Zhou Guanyu om de 10e plek. Dat ging vrij hardhandig, want de Japanner duwde de Chinees van de baan af. Daar kreeg hij een tijdstraf voor.

Straf voor Verstappen?

Toch moest Verstappen in de 59e ronde nog wel een beetje op blijven letten, omdat hij 3 keer de track limits had overschreden. Als hij dat nog een keer zou doen, kreeg hij 5 seconden straf. Maar met een voorsprong van bijna 20 seconden was dat niet echt een probleem. Even later pakte hij ook nog de snelste raceronde.

Maar tot een straf kwam het niet. De Nederlander won de GP van Spanje met een ongekende dominantie. Mercedes kende ook een sterke race met 2 podiumplekken: Hamilton op 2 en Russell op 3.