INTERVIEW | Richt je ogen bij de GP van Zandvoort óók op deze Nederlander: F3-talent Tijmen van der Helm

2 september 2021

Getty Images
Tijmen van der Helm

Volledig oranje tribunes. Rood-wit-blauwe vlaggen met ‘MAX’ in het midden. Er bestaat geen twijfel over voor wie er dit weekend wordt gejuicht, bij de Grand Prix van Zandvoort. Maar voordat Max Verstappen in actie komt in de Formule 1, racen er nog meer Nederlandse coureurs over het asfalt in de duinen. Eén daarvan is Tijmen van der Helm. Sportnieuws.nl belt met hem.


Door Brian Vesseur

Van der Helm debuteert dit seizoen in de Formule 3. De 17-jarige Nederlander rijdt voor het eveneens Nederlandse MP Motorsport. En nu, voor het eerst in een Formule-auto, op een Nederlandse baan. Een goed resultaat is even simpel als lastig op Zandvoort: "Als je vooraan kwalificeert, zit je goed, omdat je lastig kan inhalen. Op Zandvoort kan je heel makkelijk een bocht afdekken."

Eerlijk is eerlijk, het is nog niet altijd even makkelijk voor Van der Helm. In zijn debuutseizoen pakte hij tot nu toe nog geen punten. Het doel is natuurlijk om daar in eigen land verandering in te brengen. En daar is ruimte genoeg voor, want een F3-weekend kent 3 races!

Tekst loopt door onder foto.

Van der Helm in actie voor MP Motorsport op Spa-Francorchamps, afgelopen weekend. (Getty Images)

Inhaalplekken
Toch heeft Van der Helm al 2 plekken in zijn hoofd waar inhalen zou moeten kunnen: "Je hebt DRS, dus op het einde van het rechte stuk kan je wat proberen." Dat is bij start/finish, bij het inkomen van de 1e bocht. De andere bocht is de Vodafone-bocht. "Daar kán het als er iemand wegglijdt of een slippertje maakt."

"Inhalen zou wel moeten kunnen",  gaat Van der Helm verder. "Zeker als het regent." Hoe goed is het F3-talent eigenlijk in de regen? "Ik ben niet verkeerd, maar ik was vroeger beter. Je komt namelijk niet veel regen tegen als je vooral in het zuiden van Europa rijdt. Maar ik ben er zeker niet slecht in, dus er kan van alles gebeuren."

Hopen op een buitje én die eerste punten voor Van der Helm. Dat hij nog geen punten pakte – in een klasse waar de auto’s in principe even snel zijn – heeft voor een gedeelte ook te maken met pech. "Als je bijvoorbeeld kijkt naar Paul Ricard, het 2e raceweekend, daar heb ik wel pech gehad. Daar werd ik er 2 keer afgeboenderd. We hebben nog niet het geluk meegehad, maar dat komt wel goed."

Overigens denkt Van der Helm niet dat hij veel ‘thuisvoordeel’ zal hebben. "Ik denk dat het wel meevalt. Iedereen heeft vroeger – in de beginnersklasses – wel op Zandvoort gereden. De meesten hebben er wel ervaring mee."

Tekst loopt door onder foto.

(Getty Images)

Verstappen
Verstappen heeft wat vaker op Zandvoort gereden dan Van der Helm. Het F3-talent doet een voorspelling over de gevestigde Formule 1-coureur: "Pure gokkerij, hè, want er is bijna geen F1-geschiedenis op Zandvoort. 1 en 2 worden Max en Lewis, met Max op 1 na een goede pole. Ik zet een gokje op Lando Norris, hij rijdt zeer sterk. Op de Red Bull Ring zat-ie ook niet ver van pole af."

En zelfs als Verstappen niet van pole start, heeft Van der Helm vertrouwen in een Nederlandse F1-zege. Ondanks dat je er eigenlijk niet kan inhalen: "In de F1 kan je nóg lastiger achter iemand rijden dan bij ons. Maar als Max iemand wil inhalen, dan vindt-ie vast wel een gat, neem ik aan. Ik denk niet dat-ie de hele race achter iemand blijft zitten."