Max Verstappen-fans misdragen zich in Oostenrijk: ‘Alsof ze nog nooit een vrouw hebben gezien’

10 juli 2022

Getty Images
Max Verstappen-fans

Diverse vrouwelijke bezoekers van de Formule 1-race in Oostenrijk hebben op sociale media hun beklag gedaan over het gedrag van de daar aanwezige fans. Ook bij de organisatie zijn klachten binnengekomen. De Formule 1 zegt de klachten 'zeer serieus' te nemen. In Oostenrijk zijn voornamelijk Nederlanders.


"Het is alsof ze nog nooit een vrouw gezien hebben", zegt een van de bezoekers op Twitter. "Ik liep langs een tribune, en er werd alleen maar gefloten en geroepen."

LEES OOK: Toto Wolff over wangedrag in Oostenrijk: ‘Fuck off idioten, we willen je niet’

'Vreselijke dingen gezien'
"Ik ben ook op het circuit", zegt een andere bezoeker. "En ik heb vreselijke dingen gezien. Het meisje dat ijs verkoopt wordt onophoudelijk lastig gevallen door oudere dronken mannen. Het is vreselijk."

Paniekaanval
"Ik moest vechten tegen een paniekaanval en om niet de hele weg naar de uitgang te huilen omdat ik zo bang was", zegt ene Julia. "Morgen komen we terug voor de race, maar we komen daarna nooit meer naar deze Grand Prix en dat is een belofte."

Racistisch en homofoob
'Lena' vat de ervaring samen: "Mijn verwachtingen waren laag, maar holy cow : racistische, homofobe uitlatingen, vrouwen naroepen, ongepaste taal, aanraken: de lijst groeit en groeit."

'Dit zal niet getolereerd worden'
In een reactie zegt de Formule 1-organisatie dat de klachten ook hen hebben bereikt. "We hebben gehoord dat sommige fans het slachtoffer zijn geweest van compleet onacceptabel commentaar van anderen bij de GP van Oostenrijk. We nemen deze zaken zeer serieus, hebben het besproken met de promotor van het evenement en de beveiliging, en zullen in gesprek gaan met de mensen die deze incidenten gemeld hebben. Dit soort gedrag is onacceptabel en zal niet getolereerd worden."

Carnaval op Red Bull Ring
De wedstrijd op de Red Bull Ring in Spielberg staat bekend als Grand Prix die de laatste jaren overspoeld wordt door Nederlandse Max Verstappen-fans, voornamelijk mannen. Ze slapen op een van de grote campings in de buurt van het circuit, zorgen op de tribunes voor een oranje, carnavaleske sfeer, en maken er in de dagen voor de GP een feestje van. Maar aanwezigen ter plaatse zien ook dat een deel van de fans zich daarbij niet weet te gedragen.

'Daar moet een piemel in'
De Nederlands Max-fan Thijs, deelt zijn ervaring ook op Twitter. "Vorig jaar was ik in Oostenrijk. Iedere keer dat er een vrouw of meisje langs de grote tribune liep, werd er geroepen en gefloten, ook door vaders die met kinderen waren. Ze zongen 'daar moet een piemel in'. De meesten zullen het als een grap bedoeld hebben, maar als je dit naar jonge meisjes roept is dat waarschijnlijk niet grappig voor hen. En het waren niet een paar mensen, maar echt de helft van alle mensen op de tribune."