MAX VERSTAPPEN IS DE NIEUWE FORMULE 1-WERELDKAMPIOEN

12 december 2021

Max Verstappen is de wereldkampioen! We herhalen het nog eens: Max Verstappen is de wereldkampioen! En voor de mensen achterin de zaal: Max Verstappen is de wereldkampioen van de Formule 1! In de laatste Grand Prix van het seizoen, in Abu Dhabi, was hij Lewis Hamilton de baas.


De start zorgde meteen voor vuur. Hamilton was sneller weg dan Verstappen, terwijl de Nederlander op pole position begon. In de 1e ronde plaatste de Red Bull-coureur meteen een aanval bij zijn grote concurrent én ging er voorbij, wat een touche opleverde. Hamilton ging vervolgens binnendoor en kwam voor Verstappen de baan op. Hij hoefde zijn plek niet terug te geven van de FIA, waar team-Red Bull het natuurlijk niet mee eens was.

De chaotische 1e ronde:


Vamos, Pérez, vamos!
In rondje 14 van de 58 dook Verstappen naar binnen voor zijn 1e stop. Hij kwam terug de baan op, op harde banden. Een ronde later dook ook Hamilton naar binnen voor dezelfde soort band. Sergio Pérez kwam daardoor aan de leiding van de race en daarmee kreeg hij een belangrijke rol. De voorsprong van Hamilton op Verstappen was op dat moment een seconde of 5.

We spoelen door naar ronde 20 en 21, waarin Hamilton aansloot bij Pérez. Op zijn oude softbanden hield hij de Brit met meesterlijk racewerk een lange tijd achter zich. "Checo is een legende", riep Verstappen over de boordradio, die op die manier gewoon een seconde of 7 goedmaakte.

Check hier het fenomenale werk van Verstappens teamgenoot:


Andere strategie
Hamilton liep vervolgens wel weer uit op Verstappen. In ronde 30 was het gat weer 4 seconden, ten opzichte van amper een seconde 9 rondjes eerder. Ondertussen viel Kimi Raikkonen, in zijn allerlaatste race, uit. Ook zijn teamgenoot, Antonio Giovinazzi, moest zijn auto langs de kant zetten. Dat leverde een Virtual Safety Car op.

Verstappen besloot van dat moment gebruik te maken om nieuwe banden onder zijn auto te zetten, terwijl Hamilton buiten bleef. Een andere tactiek! Het gat was - met nog 20 rondjes te gaan - ongeveer 17 seconden. Verstappen dus op gloednieuwe banden, Hamilton op oudjes.

De Nederlander kwam wel dichterbij, maar lang niet dichtbij genoeg. Tot er in de laatste 5 rondjes een safety car kwam! Hij zette rode (zachte) banden onder zijn auto om Hamilton in de laatste rondjes aan te vallen. De Brit koos ervoor om niét naar binnen te gaan.

In de allerlaatste ronde kreeg hij de kans om Hamilton te pakken, en dat deed-ie! Winnaar van de race én wereldkampioen van de Formule 1!