Géén tweede wereldkampioenschap in Japan: Max Verstappen moet sowieso nog 1 GP wachten

18 september 2023

Getty Images
max-verstappen-wereldkampioen-grand-prix-japan-qatar

Max Verstappen kan geen wereldkampioen van de Formule 1 worden in Japan. Vorig jaar gebeurde dat wél. Ondanks zijn enorme overmacht in 2023, moet hij nog minimaal 1 Grand Prix wachten. De Nederlander kan op zijn vroegst bij de Grand Prix van Qatar zijn derde wereldtitel binnenslepen. Hoe zit dat precies?


Max Verstappen wordt geen wereldkampioen in Japan


Eigenlijk is het een simpele rekensom: je berekent wat het gat is tussen Verstappen en Pérez (151 punten) en hoeveel punten de coureurs nog maximaal kunnen verdienen dit seizoen (206). Ná de race op Suzuka zijn er nog 180 punten te verdelen, terwijl het gat tussen Verstappen en Pérez na de Grand Prix maximaal 177 punten kan zijn. Sterker nog: in theorie kunnen Lewis Hamilton en Fernando Alonso óók nog wereldkampioen worden.

LEES OOK: Dit is de WK-stand in F1 ná de GP van Singapore

Grand Prix van Qatar
Het lijkt erop dat Verstappen wereldkampioen gaat worden in Qatar. Ná de race in Qatar zijn er nog maximaal 146 punten te verdienen en het gat tussen de Nederlander en zijn Mexicaanse teamgenoot is nu dus 151 punten. Als Pérez niet enorm veel inloopt qua punten in Japan en Qatar, is het wereldkampioenschap op het Losail International Circuit dus zo goed als zeker binnen voor Verstappen.

Verleden
Verstappen is altijd goed in Japan, maar de teller staat wel pas op 1 overwinning daar. Dat was vorig jaar, toen hij dus ook de titel binnensleepte. De GP van Qatar staat voor de 2e keer op de kalender; in 2021 pakte de 2-voudig wereldkampioen daar de 2e plek. Hij kan dus voor het eerst winnen in Qatar!