Monza-stewards beslissen: 3 plaatsen gridstraf voor Max Verstappen!

12 september 2021

Wie had de meeste schuld bij het incident tussen Lewis Hamilton en Max Verstappen bij de GP van Italië op Monza? De Brit en Nederlander wezen natuurlijk naar elkaar. De beslissing moest door de stewards worden genomen.


En zij vinden dat Max Verstappen een straf verdient! De Red Bull-coureur krijgt 3 plaatsen gridstraf en 2 penaltypunten op zijn racelicentie. Hij wordt bij de Grand Prix van Rusland over 2 weken dus 3 plekken op de startgrid teruggezet.

"Auto 44 (Hamilton) reed de pits uit", zo analyseren de stewards de situatie. "Auto 33 (Verstappen) was op de hoofdweg en ging rechtdoor. 44 lag significant voor op 33. 33 remde laat en bewoog richting 44. 33 neemt geen afstand en komt niet boven de voorwielen van 44 uit", zo citeert Racefans uit het rapport.

Right to the racing room
"Verstappen vindt dat Hamilton hem afsneed ('squeezing')", zo gaat het rapport verder. "Hamilton vindt dat Verstappen erg laat wilde passeren. De stewards vinden dat Hamilton wel veroorzaakte dat Verstappen op de kerbs ging rijden. Maar ook vinden de stewards dat Verstappen te laat zijn inhaalpoging inzette. Daardoor had Verstappen niet 'het recht' om er voorbij te mogen racen ('the right to racing room')."

Conclusie van dit alles: "Vooral Verstappen verdient de schuld van dit incident".