Nelson Piquet reageert op uitspraak richting Hamilton: ‘Ondoordacht, maar vertaling niet correct’

29 juni 2022

Getty Images
Nelson Piquet Sr.

Nelson Piquet sr. heeft gereageerd op de ophef die is ontstaan nadat uitspraken van hem over Lewis Hamilton in een podcast van vorig jaar opeens weer opgerakeld werden door verschillende media. Piquet noemde Hamilton daarin een 'neguinho', wat vertaald kan worden als de neerbuigende term 'zwartje'.


Piquet, de schoonvader van Max Verstappen, kwam na de uitspraken onder vuur te liggen in diverse media. De oud-wereldkampioen kwam woensdag met een reactie op zijn woorden. "Wat ik heb gezegd was ondoordacht en ik verdedig het niet. Maar de gebruikte term werd en wordt in het Braziliaans-Portugees op grote schaal in de omgangstaal gebruikt als synoniem voor 'kerel' of 'persoon'. De vertaling die nu in media wordt genoemd, is niet correct."

'Discriminatie hoort niet thuis in de F1'
Piquet vervolgt: "Discriminatie hoort niet thuis in F1 of de maatschappij en ik ben blij om mijn mening daarover duidelijk te maken. Het is niet mijn bedoeling geweest om iemand te beledigen. Ik zou nooit het woord gebruiken waarvan ik nu in sommige vertalingen ben beschuldigd. Ik veroordeel ten zeerste de suggestie dat het woord is gebruikt met de bedoeling een coureur te kleineren vanwege zijn huidskleur."