'6 maanden was genoeg voor Nyck de Vries, het was pure tijdverspilling'
i

Getty Images

'6 maanden was genoeg voor Nyck de Vries, het was pure tijdverspilling'

Jeroen Rooseboom • 14:37, 03-08-2023 / Laatste Update: 04:11, 12-12-2023

Sommigen vinden het vertrek van Nyck de Vries na 10 races in het jaar 2023 wel erg snel, maar oud-F1-coureur Phillipe Alliot niet. Hij vindt dat de Nederlander al genoeg tijd en kansen heeft gehad en noemt het 'lange' aanhouden van De Vries dan ook 'pure tijdverspilling'.

Nyck de Vries moest na 10 races in het jaar 2023 het veld ruimen voor Daniel Ricciardo bij AlphaTauri. De 28-jarige Nederlander was gewoon niet snel genoeg, luidde het oordeel van zijn team. Daar was iets voor te zeggen: in die 10 races pakte hij geen enkel punt en in de kwalificaties en races hobbelde hij telkens ver achter teamgenoot Yuki Tsunoda aan.

'6 maanden is genoeg'

Fransman Alliot, F1-coureur tussen 1984 en 1994 voor o.a. McLaren, vertelt aan Auto Hebdo dat in zijn tijd rookies ook weinig tijd kregen om zich te bewijzen. "Toen hadden we geen simulatoren, dus als nieuwkomer moest je alles zelf op de baan uitvinden. Toen was 6 maanden ook genoeg om te laten zien wat je in je had. Nu zien ze dat door de technologie veel sneller."

"Hij heeft me geen enkele keer verrast", vervolgt Alliot. "Je teamgenoot is je 1e concurrent. Je hoeft hem niet meteen in de race te verslaan, maar over 1 ronde moet je er snel bij kunnen zitten, en dat deed hij niet." Hij vindt het ontslag van De Vries dan ook zeker gerechtvaardigd. "Als je jezelf tijdens de kwalificatie niet kunt bewijzen, is het alleen maar pure tijdverspilling om iemand aan te houden."