'Werkavondklok' F1 opzij geschoven na vertraagde vracht: teams mogen 's nachts doorwerken

Trevor Wagener • 20:09, 11-11-2021 / Laatste Update: 18:57, 07-01-2024

Een lekkere meevaller voor Formule 1-teams! Zij mogen voorafgaand aan de Grand Prix van Brazilië in de nacht van donderdag op vrijdag blijven doorwerken aan hun auto's. Dat besluit is genomen omdat een deel van de karavaan vanuit Mexico te laat arriveerde.

Lees ook: 'F1-teams wachten nog op hun vracht uit Mexico'

De vracht kwam vanwege slecht weer te laat aan in Brazilië. Enkele jaren geleden werd er nog een avondklok in de F1 ingevoerd. Dit moest voorkomen dat teams met hun monteurs zouden door sleutelen aan de bolide's. Teams mogen per seizoen 2 keer die bekende klok doorbreken.

Avondklok-regel Formule 1

Dit gebeurt meestal na zware crashes. Om de renstallen een beetje te helpen, is de avondklok-regel voor 1 keer van de baan. De auto's moeten nu 3 uur voor de start van VT1 door de keuring zijn gekomen. Op de vrijdag is niet alleen de 1e training, maar ook de kwalificatie van de sprintrace.

Het is niet precies bekend of alle teams getroffen zijn door de vertragingen. Haas sowieso wel. "Het wordt voor iedereen een latertje", zei Haas-baas Günther Steiner. "We misten van alles. Motoren, maar ook ons gereedschap. Zonder die dingen kan niemand aan de slag." Naar verwachting kan het raceweekend op het Autódromo José Carlos Pace 'gewoon' doorgaan.