Code oranje: Max Verstappen pakt pole position in stormachtig Brazilië

Noah Hoogenboezem • 21:20, 03-11-2023 / Laatste Update: 18:04, 07-01-2024

Max Verstappen heeft pole position gepakt bij de kwalificatie voor de Grand Prix van Brazilië. De hele kwalificatie hingen er wolken boven het circuit en er was zelfs gewaarschuwd voor code oranje. Verstappen liet in zijn enige ronde in Q3 zien waarom hij de beste is en moest daarna snel dekking zoek, want de storm barstte helemaal los.

In Q1 werd meteen duidelijk dat het op een droge baan allemaal heel dicht bij elkaar zat. Alle auto's zaten binnen 1 seconde van elkaar. George Russell was de snelste en Verstappen was achter hem de nummer 2. AlphaTauri had na een goed weekend in Mexico veel verwacht, maar Daniel Ricciardo en Yuki Tsunoda vlogen er allebei meteen uit.

Q2

In het tweede deel van de kwalificatie bleef het net als in Q1 droog en dus zat iedereen weer heel dicht bij elkaar. Opnieuw zette Verstappen de 2e tijd neer, maar deze keer achter een andere Brit: Lando Norris. Red Bull, McLaren, Ferrari, Mercedes en Aston Martin waren zoals het hele jaar de 5 snelste teams en gingen met beide coureurs door naar Q3.

Noodweer

De regen kwam eindelijk in Q3 en alle coureurs konden nog net naar buiten voor 1 snelle ronde op de droge baan. Zoals het hele jaar liet Max Verstappen zien waarom hij de wereldkampioen is. De Nederlander was veruit de snelste en het weer sloeg daarna compleet om. Het was ineens compleet donker en kwam met bakken uit de lucht. De sessie werd daardoor met nog een paar minuten te gaan al gestopt.

Verstappen pakt daarmee zijn 31e pole position en start zondag bij de race vanaf de 1e plaats. Charles Leclerc begint in zijn Ferrari als 2e. Aston Martin had een geweldige kwalificatie: Lance Stroll pakte de 3e plek en Fernando Alonso de 4e.