Dit betekent het nieuwe fenomeen in de Formule 1: porpoising
i

Getty Images

Dit betekent het nieuwe fenomeen in de Formule 1: porpoising

Eimert Pruis • 14:55, 10-03-2022 / Laatste Update: 03:57, 12-12-2023

We hebben het sinds de testdagen in Barcelona over een relatief nieuw fenomeen in de Formule 1: porpoising. Ook bij de testen in Bahrein ontkomen we niet aan porpoising. Maar wat betekent het precies?

Wat betekent porpoising?

Porpoising is het op en neer wiebelen van de wagens in de Formule 1. Charles Leclerc vergelijkt het met turbulentie in een vliegtuig. Hij werd er zelfs misselijk van.

GPFans sprak met oud-monteur van Sauber Armand Broekmans. Hij weet wel hoe porpoising ontstaat. "De auto’s genereren zóveel downforce onder de auto, dat de auto tegen de weg aangedrukt wordt. Wat er nu gebeurt, is dat de wagen daadwerkelijk de bodem raakt. Daardoor wordt de luchtstroom onder de auto onderbroken en dan verliest de auto zijn downforce. De auto komt daardoor weer vrij van de grond, daarom krijg je opnieuw downforce en daardoor gaat hij weer naar beneden richting de grond. Het stuitereffect ontstaat dan."

Waarom hebben we het nu over porpoising?

Door de nieuwe regels wordt er ontzettend veel gewerkt aan aerodynamica. De Formule 1-teams proberen zoveel mogelijk downforce te krijgen en daardoor gaan ze op een hele lage rijhoogte rijden. Dat veroorzaakt porpoising. Bij de testen kwamen veel teams daar achter.

Wat is de oplossing?

Dat is niet zo 1-2-3 te geven, maar de teams werken hard aan een oplossing van porpoising. Daar zijn natuurlijk ook de testdagen voor, om op deze fenomenen te stuiten en daar iets op te vinden. "Je zou de auto omhoog kunnen schroeven, maar daar verlies je tienden mee. Ik denk dat er veel ontwikkeling in veren en schokdempers gaat zitten. Of je het helemaal op kunt vangen is de vraag, maar het gaat erom dat je het kunt controleren en dat je ermee kan leren omgaan. Het fenomeen zal niet verdwijnen. Je wil er gewoon minder last van hebben en toch snel zijn. Ik denk dat dat de weg is om in te slaan", aldus Broekmans bij GPFans.