Dit is de verklaring van de stewards om Max Verstappen niet te straffen op Zandvoort

Bart van der Wijst • 14:22, 04-09-2021 / Laatste Update: 11:19, 15-01-2024

Max Verstappen werd zaterdagochtend op het matje geroepen door de racestewards na een incident in VT2 op vrijdag. De Nederlander haalde Lance Stroll in onder de rode vlag en lag dus onder het vergrootglas. Gelukkig voor hem (en de Nederlandse racefans) kwam er geen gridstraf.

De FIA kwam met de koppen bij elkaar en kwam uiteindelijk tot de conclusie dat Verstappen juist handelde toen de rode vlag begon te knipperen. Dat valt te lezen in hun verklaring.

Snelheidsverschil

De stewards kwamen tot de conclusie dat Verstappen juist handelde op het moment dat het rode licht begon te knipperen op zijn stuur. 'Het is onze conclusie dat de bestuurder van auto 33 (nummer van Verstappen, red.) alle schappelijke maatregelen heeft genomen om aan de regels te voldoen, in die zin dat hij bij het eerste teken van de rode vlag onmiddellijk de snelheid op een veilige manier heeft verlaagd', aldus de FIA.

De stewards keken ook naar de snelheden van Verstappen en Stroll. De Nederlander reed 260 km/u en Stroll 110 km/u, vandaar dat Verstappen zo snel voorbij vloog. Daar hielden de stewards ook rekening mee.

Verklaring Doornbos over situatie