F1-team Red Bull gaf in 2021 inderdaad te veel uit, straf nog onzeker
i

Getty Images

F1-team Red Bull gaf in 2021 inderdaad te veel uit, straf nog onzeker

Marcel Roes • 19:09, 10-10-2022 / Laatste Update: 07:19, 12-12-2023

F1-team Red Bull heeft in 2021 meer uitgegeven dan volgens de regels mocht. Om die reden krijgt de Oostenrijkse renstal een straf, maar wat dat dan precies inhoudt, is nog niet bekend. Een boete lijkt waarschijnlijk.

De straf lijkt mee te gaan vallen, gezien de kleine omvang van de overschrijding. Die is minder dan 5% van de budget cap. Ook ging het volgens De Telegraaf niet om bedragen die naar de ontwikkeling van de auto gingen, "maar door kosten als catering en ziekteverzuim".

Budget cap

Hebben in 2021 F1-teams meer uitgegeven dan mag? Welke teams braken door dat budgetplafond heen? En wat wordt hun straf? Die vragen beheersten de F1-wereld al 1,5 week, al werd tussendoor Max Verstappen nog eventjes voor de 2e keer wereldkampioen. Maandag kwam de FIA eindelijk met antwoorden.

En wat de krant La Gazzetta dello Sport eerder schreef, namelijk dat minstens 1 team een gat in de hand had, bleek dus waar te zijn.

Aston Martin en Red Bull

Wie zijn de brave en stoute jongetjes van de klas? F1-journalist Chris Medland schrijft dat Mercedes, Ferrari, McLaren, Alpine, AlphaTauri, Alfa Romeo, Williams en Haas alles perfect deden.

Aston Martin heeft de procedures niet goed uitgevoerd. Red Bull heeft dat ook niet gedaan en heeft bovendien ietsjes te veel geld uitgegeven.