🏆 | Forza Ferrari! Carlos Sainz pakt pole in Italië, Verstappen op P2 gezet
i

Getty Images

🏆 | Forza Ferrari! Carlos Sainz pakt pole in Italië, Verstappen op P2 gezet

Matthijs Nijhuis • 19:05, 02-09-2023 / Laatste Update: 02:31, 12-12-2023

Carlos Sainz pakte zaterdag voor het Italiaanse 'thuispubliek' pole-position in zijn Ferrari. Max Verstappen moet het doen met de 2e startpositie. De kwalificatie stond weer in het teken van bijzondere bandenregels: in Q1 werd er alleen met harde banden gereden, in Q2 en Q3 werd er gebruik gemaakt van respectievelijk medium en zachte compounds.

Alpine grote verliezers

De track limits zijn weer terug! In Q1 worden enkele coureurs, waaronder Max Verstappen, gestraft voor íets te ruim door de bochten vliegen. Verstappen weet toch een goede tijd neer te zetten en is in de eerste kwalificatieronde 'gewoon' de snelste. De Ferrari's rijden verdacht langzaam in hun outlap, en zijn daarom under investigation. Alpine is de grote verliezer: zowel Esteban Ocon als Pierre Gasly liggen eruit in Q1. De Fransmannen worden vergezeld door Kevin Magnussen, Zhou Guanyu en Lance Stroll.

Verder op de medium band in Q2. Sainz schiet weer even naar P1 maar wordt snel verbeterd door teamgenoot Charles Leclerc. Smullen voor de tifosi op Monza! Max Verstappen pakt op het nippertje toch weer de snelste tijd. Alex Albon doet goed mee in zijn Williams en noteert de 5e tijd (boven de Mercedessen!). Afvallers zijn Yuki Tsunoda, Liam Lawson, Nico Hulkenberg, Valtteri Bottas en Logan Sargeant.

Verstappen VS. Ferrari

Verstappen opent Q3 met een slordig rondje, waarbij hij kort de grindbak aantikt. Dat wordt keihard afgestraft door de Ferrari-coureurs die naar P1 (Sainz) en P2 (Leclerc) schieten: Verstappen staat even op de 3e tijd. In de slotfases van Q3 is het Verstappen versus Ferrari. Sainz trekt aan het langste eind en pakt P1. Verstappen en Leclerc staan op respectievelijk P2 en P3.