George Russell heeft nog altijd nachtmerries van crash Zhou: 'Vreselijk om te zien'
i

Getty Images

George Russell heeft nog altijd nachtmerries van crash Zhou: 'Vreselijk om te zien'

Bart van der Wijst • 10:21, 08-07-2022 / Laatste Update: 02:52, 12-12-2023

George Russell krijgt een aantal dagen na de flinke klapper van de Chinees Guanyu Zhou tijdens de Britse GP nog altijd rillingen over zijn lijf als hij erover praat. De Engelsman zorgde er onbedoeld voor dat Zhou ondersteboven over het asfalt schoof en in de bandenstapel eindigde.

"Het was afschuwelijk om hem ondersteboven in zijn auto te zien hangen, wetende dat hij er niet uit kon komen", sprak Russell in Oostenrijk, waar dit weekend op de Red Bull Ring de volgende race alweer op het programma staat.

Vreselijk

"Ik zag hem bewegen en wist dus dat hij bij kennis was, maar toch maakte ik me heel erg zorgen. Iedere coureur weet hoe claustrofobisch zoiets aanvoelt. Hij zat vast tussen de halo en zijn hoofdsteun en had ook nog eens de bandenstapel half op zijn hoofd liggen. Het was vreselijk om te zien", benadrukte Russell.

Leermomenten

Russell klauterde snel uit zijn auto om te checken hoe het met Zhou ging, daardoor mocht hij uiteindelijk niet meer starten. "Mijn monteurs hadden er ook alle begrip voor", aldus Russell, die nog wel het een en ander aan te merken had op de veiligheid. "Er was een soort gat tussen de bandenstapel en het hek waarin hij precies terechtkwam. Dat was niet goed en moet worden opgelost. Ook de roll hoop ging stuk, iets dat nooit mag gebeuren."

Russell weet ook dat crashes altijd zullen blijven bestaan, maar: "We moeten er altijd van blijven leren. Gelukkig doet de FIA dat ook, want deze sport is van heel ver gekomen. En over veertig jaar zijn we ook weer veel verder dan dat we nu zijn. Toch blijft het angstaanjagend om zulke heftige crashes te zien."

Zhou kwam wonder boven wonder zonder kleerscheuren uit het ongeluk, dit weekend kruipt hij 'gewoon' weer achter het stuur van zijn Alfa Romeo.