Gestoord! Haas-coureur Kevin Magnussen stunt in Brazilië met P1 in kwalificatie
i

Getty Images

Gestoord! Haas-coureur Kevin Magnussen stunt in Brazilië met P1 in kwalificatie

Brian Vesseur • 22:06, 11-11-2022 / Laatste Update: 03:58, 12-12-2023

Wat een kwalificatie in Brazilië! Kevin Magnussen was in Q3 de allersnelste, omdat hij als eerste naar buiten ging op een baan die steeds natter werd. De coureur van Haas begint zaterdag de sprintrace op P1. Max Verstappen begint vanaf P2.

Deze kwalificatie bepaalde de startopstelling voor de sprintrace van zaterdag. Pas na de sprintrace worden de gridstraffen van dit weekend toegepast voor de race van zondag.

Q1

In het 1e deel van de kwalificatie moesten de coureurs met indermediates (regenbanden) de baan op, omdat het voor de kwalificatie had geregend. Bij AlphaTauri durfden ze het na een minuut of 7, 8 wel aan met softbanden. Pierre Gasly glibberde over de baan en dacht na 1 ronde: dit wordt niks. Maar in zijn 2e ronde pakte hij de snelste ronde! Andere coureurs volgden snel zijn voorbeeld en gingen ook voor een snelle tijd op softs.

Uiteindelijk vlogen Mick Schumacher (P20), Yuki Tsunoda (P19), Valtteri Bottas (P18), Guanyu Zhou (P17) en Nicholas Latifi (P16) eruit.

Q2

In het volgende deel van de kwalificatie konden de coureurs op de softband naar buiten. Alsnog zorgde de baan, die nog een beetje nat was, voor chaos. Iedereen moest hard karren om in de top 10 te komen.

Dat lukte Lance Stroll (P15), Daniel Ricciardo (P14), Sebastian Vettel (P13), Pierre Gasly (P12) en Alex Albon (P11) niet.

Q3

De laatste 10 coureurs moesten in Q3 direct naar buiten, omdat het zou gaan regenen aan het einde van de kwalificatie. Iedereen kwam dus op softs naar buiten, behalve Leclerc! Zijn team zette intermediates onder zijn auto...

Kevin Magnussen zette na dat 1e rondje de snelste tijd neer! Voor de rest regende het te hard. Daarom kregen we een knotsgekke opstelling: Magnussen, Max Verstappen, George Russell, Lando Norris, Carlos Sainz, Esteban Ocon, Fernando Alonso, Lewis Hamilton, Sergio Perez en Charles Leclerc.