Pole voor Max! Verstappen vermorzelt concurrentie bij kwalificatie in Japan

Bart van der Wijst • 11:17, 23-09-2023 / Laatste Update: 09:51, 12-12-2023

Max Verstappen heeft net als in 2022 pole gepakt bij de Grand Prix van Japan. De coureur van Red Bull perste er een superronde van 1:28,877 uit. Daarmee revancheerde hij zich voor Singapore, waar hij niet door Q2 kwam.

Verstappen sloeg een flink gat met de rest. Achter hem eindigden de McLarens op meer dan een halve seconde. Oscar Piastri start zondag vanaf P2, Lando Norris op P3.

Brokkenpiloot Sargeant

De kwalificatie duurde wat langer door de Amerikaan Logan Sargeant. Hij miste de bocht voor start/finish, probeerde dat te corrigeren, maar eindigde tegen de vangrail. Rode vlag. Voor Sargeant zat de kwalificatie er dus vroeg op. Valtteri Bottas, Lance Stroll, Nico Hülkenberg en Guanyu Zhou haalde Q2 niet omdat ze niet snel genoeg waren.

Thuisfavoriet naar Q3

Verstappen deed het rustig aan; op een gebruikt setje softs werd hij 2e met 1:29,966. Voor Q3 had hij dus nog vers rubber over. De enthousiaste Japanse F1-fans op Suzuka kregen waar voor hun geld: hun thuisheld Yuki Tsunoda bereikte in zijn AlphaTauri het laatste deel van de kwalificatie. Dat lukte teamgenoot Liam Lawson niet, evenals Pierre Gasly, Alex Albon, Esteban Ocon en Kevin Magnussen.

Baas boven baas

In Japan kreeg Verstappen de kans om de beroerde kwalificatie van vorige week in Singapore goed te maken. Nou, dat deed hij! Hij was in alle vrije trainingen de snelste en ook in de kwalificatie stond er geen maat op de (aanstaande) wereldkampioen.