Internationale media vragen zich af 'of Max Verstappen überhaupt nog kan verliezen' na zege in Zandvoort
i

ANP

Internationale media vragen zich af 'of Max Verstappen überhaupt nog kan verliezen' na zege in Zandvoort

Jeroen Rooseboom • 12:06, 28-08-2023 / Laatste Update: 07:35, 12-12-2023

Op het Circuit van Zandvoort liet Max Verstappen andermaal zien waarom hij de onbetwiste nummer 1 van het wereldkampioenschap is. Internationale media zagen Verstappen in zijn chaotische thuisrace, letterlijk en figuurlijk, boven komen drijven en het record van Sebastian Vettel evenaren door zijn negende zege op rij te pakken.

"Moeder natuur heeft in ieder geval niets achtergehouden in een poging een dramatisch randje aan de Nederlandse Grand Prix te geven", begint The Guardian. "Midden in de zandduinen van Zandvoort waaide in de loop van 2,5 uur de wind, en de regen stortte naar beneden in 2 plotselinge invasies en verdween daarna. Maar te midden van dit alles bleef de enige zekerheid van de Formule 1 in 2023 volkomen onverstoorbaar. Regen of zonneschijn, het is Max Verstappen die als eerste over de streep komt", constateert de Britse krant.

Die dominantie ziet ook het Duitse BILD. "Er lijkt op dit moment in ieder geval geen serieuze (en permanente) concurrent voor de Red Bull-ster te zijn. Verstappen domineert de Formule 1 als geen enkele coureur. Met 339 punten leidt hij niet alleen gemakkelijk het rijderskampioenschap, maar zou hij Mercedes ook met 84 punten leiden in het constructeurskampioenschap. Ongelooflijk!", aldus de Duitse krant.

"Kan hij überhaupt nog verliezen?", vragen ze zich in Duitsland dan ook af. "Max Verstappen wint niet alleen de Grand Prix van Nederland, zijn thuisrace, maar ook voor de 9e keer op rij een race! Een geweldige serie die tot nu toe alleen Sebastian Vettel heeft weten te behalen. In de paddock bestaat er geen twijfel over dat de regerend wereldkampioen volgend weekend, tijdens de Italiaanse Grand Prix in Monza, opnieuw als 1e over de finish zal komen en zichzelf daarmee tot enige recordhouder zal kronen."

Ook bij Amerikaanse sportsite The Athletic is er bewondering voor de prestaties van de Nederlander. "Als regen en chaos met de rode vlag Verstappen er niet van kunnen weerhouden geschiedenis te schrijven, wat dan wel?"

"Hij finishte op slechts 3,7 seconden voorsprong, wat ver verwijderd is van de 20 seconden die hij op het veld had tijdens de laatste race in Spa, of de 30 seconden die hij de week daarvoor in Hongarije wist te behalen. Maar van de 11 overwinningen van Verstappen dit jaar was zijn overwinning in Zandvoort misschien wel de meest indrukwekkende."

"2 zware regenbuien zorgden ervoor dat de race werd beëindigd, waardoor er veel minder ruimte voor fouten overblijft dan normaal. Het was het soort race dat de neiging heeft om voor verrassingen te zorgen en winnaars te verrassen. 1 band die niet op zijn plaats zat, 1 kort moment waarop de concentratie achter het stuur wegglijdt, en het had hem de overwinning kunnen kosten.

Weergoden

"De weergoden hadden tegen Verstappen kunnen samenzweren. Red Bull heeft zijn strategie misschien verkeerd toegepast te midden van de stroom van regen en bandenwissels. Als hij een race zou verliezen, zou het deze zijn", analyseert The Athletic.

"Maar dat deed hij niet", vervolgen de Amerikanen. "Verstappen bewees opnieuw waarom hij op dit moment zo ver weg is van de rest van het F1-veld. Het was opnieuw een knap staaltje van de coureur en het team die in perfecte harmonie samenwerkten, de storm doorstonden – letterlijk – om geschiedenis te schrijven met een record van 9 opeenvolgende overwinningen."