Alles op rood! Ferrari's domineren kwalificatie GP Las Vegas, Max Verstappen wordt 3e

Bart van der Wijst • 11:02, 18-11-2023 / Laatste Update: 14:13, 07-01-2024

Charles Leclerc is de polesitter voor de Grand Prix van Las Vegas. De Ferrari-coureur was absoluut de snelste op de kwalificatie zaterdagnacht (Amerikaanse tijd): 1.32,726. Hij bleef zijn teamgenoot Carlos Sainz voor, Max Verstappen werd 3e.

Toch start Verstappen zondag (start 07.00 uur Nederlandse tijd) vanaf de voorste startrij. Sainz kreeg een gridstraf van 10 plaatsen omdat zijn halve Ferrari beschadigd raakte door de losliggende putdeksel in VT1. Er moest flink wat vervangen worden, dus kreeg hij een penalty.

Verrassingen in Q1

Het was koud in Las Vegas, dus was de baan ook niet warm. Die werd per ronde beter, dus was het zaak voor de coureurs om op het juiste moment naar buiten te gaan. Dat lukte de McLarens niet. Lando Norris (16e) en Oscar Piastri (19e) kwamen verrassend niet door Q1. Niet lekker voor de strijd om plek 4 in de constructeursstand. Verder was het naast Norris en Piastri ook einde verhaal voor Esteban Ocon, Guanyu Zhou en Yuki Tsunoda.

Pérez doet Pérezje, ook exit Hamilton

De baan werd naarmate de kwalificatie vorderde steeds sneller. Daar wist vooral Ferrari goed mee om te gaan en in het bijzonder Leclerc. De Monegask vloog over het circuit langs de strip in Las Vegas en maakte zich favoriet voor pole. Ver achter Leclerc blameerden Lewis Hamilton (+0,028) en Sergio Pérez (alweer) zich. Zij sneuvelden in Q2, net als Nico Hülkenberg, Lance Stroll en Daniel Ricciardo.

Leclerc is not messing around!#LasVegasGP pic.twitter.com/AOZpFp4dKS

— Motorsport.com (@Motorsport) November 18, 2023

Ferrari's domineren

In Q3 waren Leclerc en Sainz meteen weer snel, maar zo goed als een sessie eerder ging het niet. Na de eerste run had Leclerc wel een voorsprong van 0,022 op zijn Spaanse teamgenoot. Verstappen zat daar nog kort achter. De Nederlander brak zijn 2e poging af en dook de pits in. Geen pole voor hem. Die ging naar een waanzinnige Charles Leclerc.

Uitslag kwalificatie GP Las Vegas

Naast de bekende namen, was daar Logan Sargeant met een knappe 7e plek in de kwalificatie. Check hieronder de volledige top-10: