Alles wat je moet weten over de kwalificatie voor de Grand Prix van Nederland in Zandvoort
i

Getty Images

Alles wat je moet weten over de kwalificatie voor de Grand Prix van Nederland in Zandvoort

Brian Vesseur • 21:43, 02-09-2022 / Laatste Update: 07:25, 12-12-2023

Zaterdag is het zover; dan staat de kwalificatie voor de Grand Prix van Nederland in Zandvoort op het programma. Max Verstappen zal er alles aan doen om voor zijn eigen publiek de befaamde pole position te grijpen. Alles wat je moet weten over de kwalificatie in Zandvoort vind je hier.

Tijd & zender kwalificatie

Alles van de Formule 1 wordt dit seizoen uitgezonden door Viaplay en dit is dan ook de 'zender' bij de kwalificatie voor de Grand Prix van Nederland. De tijd van de kwalificatie? 15.00 uur! Maar je kan natuurlijk al veel eerder aanschuiven bij de zender voor de voorbeschouwing. De kwalificatie duurt overigens altijd een uur - behalve als de sessie stil moet worden gelegd.

LEES OOK: Zoveel toeschouwers zijn er dit weekend bij de Grand Prix van Nederland in Zandvoort

Kanshebbers kwalificatie

Wie zijn eigenlijk de grootste kanshebbers voor pole position op zaterdag? Verstappen is eigenlijk al het hele seizoen de beste en de snelste, maar in Zandvoort is hij niet per se de topfavoriet voor de 1e plek bij de kwalificatie.

Verstappen rijdt namelijk in een Red Bull en die zijn dit seizoen razendsnel op het rechte stuk. Alleen heb je niet zoveel rechte stukken op Zandvoort. Ferrari en ook Mercedes hebben de bochten beter onder controle en zij maken dus ook kans op een hoge startplek bij de Grand Prix van Nederland. De Hungaroring lijkt een beetje op Zandvoort en daar eindigde George Russell van Mercedes op pole position.

LEES OOK: Bent Viscaal waarschuwt Red Bull: ‘Ik denk dat Ferrari het snelste is in Zandvoort’

Maar, niet getreurd! Verstappen won in Hongarije de race vanaf de 10e plek. De snelheid in de race (race pace) van Red Bull is dit jaar niet te evenaren. Dat zagen we vorige week ook in België: Verstappen won daar met speels gemak vanaf de 14e plek. In rondje 18 lag hij zelfs als vooraan! Vanaf toen was het alleen nog maar wegrijden bij het soepie voor de Nederlandse wereldkampioen.

VT3

Eerder op de zaterdag mogen de 20 Formule 1-coureurs nog een keer een uurtje oefenen. De 3e vrije training is van 12.00 uur tot 13.00 uur.