2 keer een kwalificatie: zo gaat het F1-weekend in Baku er waarschijnlijk uitzien
i

EPA

2 keer een kwalificatie: zo gaat het F1-weekend in Baku er waarschijnlijk uitzien

Brian Vesseur • 19:09, 21-04-2023 / Laatste Update: 02:39, 08-01-2024

De verwachting is dat het Formule 1-weekend in Azerbeidzjan er volgend weekend (de race is op 30 april) er anders uit gaat zien dan normaal. Dat heeft alles te maken met de sprintrace, waar de F1 een nieuw format voor heeft bedacht. We nemen je mee in het denkproces: zo ziet het F1-weekend in Baku - met sprintrace - er waarschijnlijk uit.

Definitief is het allemaal nog niet, maar Motorsport.com heeft informatie ingewonnen.

Hoe ziet het F1-weekend in Baku eruit?

De vrijdag begint met een vrije training om 11.30 uur, zodat de coureurs de baan en de banden kunnen testen. Later op die dag staat er een kwalificatie op het programma, die enkel en alleen de startopstelling voor zondag bepaalt.

De zaterdag wordt vervolgens een op zichzelf staande dag. 's Ochtends wordt er - en dit is nog niet helemaal zeker - een verkorte kwalificatie verreden. Waarschijnlijk van 12 (Q1), 10 (Q2) en 8 (Q3) minuten, in plaats van 15, 12 en 10 minuten. Die kwalificatie bepaalt de startopstelling voor de sprintrace, die zaterdag om 15.30 uur begint. De kwalificatie voor de sprintrace begint zaterdag als het goed is om 11.30 uur.

LEES OOK: Stoelendans! Mercedes grijpt in op technische afdeling na slechte F1-seizoensstart

Sprintrace

Bij de sprintrace krijgen de 8 coureurs die het hoogst eindigen punten, van boven naar beneden verdeeld van 8 tot en met 1 punt. Bij zo'n verkorte race hoeven coureurs (over het algemeen) geen pitstop te maken, omdat de race rond de 100 kilometer is. Een normale Grand Prix is 300 kilometer.