Max Verstappen deelde in verwarring na 2e wereldtitel: 'Deze is mooier'
i

ANP

Max Verstappen deelde in verwarring na 2e wereldtitel: 'Deze is mooier'

Sjors Tanis • 12:44, 09-10-2022 / Laatste Update: 07:41, 12-12-2023

Max Verstappen wist het zelf ook even niet meer: is hij wereldkampioen in de Formule 1 of niet? Tijdens de interviews kort na de door hem gewonnen GP van Japan kreeg de Nederlander te horen dat hij zijn 2e wereldtitel binnen heeft omdat Ferrari-coureur Charles Leclerc een tijdstraf had gekregen voor het afsnijden van een bocht in de laatste ronde.

Leclerc viel daardoor terug van de 2e naar de 3e plaats en met die uitslag zou Verstappen de titel binnen hebben.

Onduidelijkheid

Het was in 1e instantie echter onzeker of de organisatie wel de juiste puntentelling heeft toegepast in de ingekorte race. Vlak nadat Verstappen zijn verhaal had gedaan over de race, werd hij erop geattendeerd dat hij wereldkampioen zou zijn geworden. "Wat kan ik zeggen? Ongelooflijk natuurlijk", zei Verstappen, die daarna in de armen van zijn monteurs van Red Bull dook. Even later ontstond toch weer twijfel. "Ben ik het nou of niet?", zei Verstappen vlak voor de podiumceremonie tegen iemand van de organisatie.

"Volgens onze rekenmethode is hij nog geen wereldkampioen", zei teambaas Christian Horner van Red Bull. "Wel bijna. We zijn het aan het dubbelchecken."

'Allerlei emoties'

Na een 1e huldiging als wereldkampioen bleef het voor Verstappen onwerkelijk. "Heel gek. Ik heb allerlei emoties", zei de Nederlander op het podium, nadat het Wilhelmus voor hem had geklonken.

"Eerst win ik de race. En daarna dus ook het kampioenschap", aldus de kopman van Red Bull. "We hebben zo'n ongelooflijk jaar gehad. Dit hadden we na vorig seizoen nooit kunnen bedenken. Mijn 1e wereldtitel was heel emotioneel. Maar deze 2e is mooier, omdat we zoveel geweldige races hebben gereden. Dit is een heel speciaal jaar. Zulke jaren heb je niet vaak. Ik ben iedereen die heeft bijgedragen aan dit succes zo dankbaar. Iedereen werkt zo hard om de auto sneller te maken."