Max Verstappen grijpt pole position voor GP van Mexico
i

ANP

Max Verstappen grijpt pole position voor GP van Mexico

Joris Kaper • 01:03, 30-10-2022 / Laatste Update: 03:51, 08-01-2024

Max Verstappen vertrekt zondag in de GP van Mexico van pole position! De Red Bull-coureur hield in het laatste deel van de kwalificatie George Russell en Lewis Hamilton achter zich op het Autodromo Hermanos Rodríguez in Mexico City.

Voor Verstappen is het zijn 6e pole van het seizoen en zijn 1e in Mexico. De ogen daar waren natuurlijk vooral gericht op Red Bull-rijder Sergio Perez, die voor eigen publiek reed. Een pole position zat er voor de Mexicaan niet in, maar met een 4e plek zette de Mexicaan geen slecht resultaat neer. Hij bleef daarmee de beide Ferrari's (5e en 7e) voor.

Q1

Na de 1e kwalificatie was het einde verhaal voor Haas-coureur Mick Schumacher (16e), de Aston Martins van Sebastian Vettel (17e) en Lance Stroll (18e) en de beide Williams-coureurs Alexander Albon (19e) en Nicolas Latifi (20e).

Het verschil tussen Schumacher en Vettel was vrijwel nihil, namelijk slechts een paar duizendsten van een seconde, al had dat voor het doorgaan naar Q2 niks uitgemaakt. Stroll begint wegens een straf uit de vorige GP zondag overigens helemaal achteraan de grid.

Q2

Zonder het gestrande vijftal gingen de 15 overgebleven coureurs van start voor Q2. Valtteri Bottas deed het opvallend goed in zijn Alfa Romeo en klokte in Q2 de 6e tijd, net achter Verstappen en Perez. Ferrari was nog niet overtuigd van de tijden van Carlos Sainz en Charles Leclerc en dus reden beide coureurs nog door tot het einde van Q2, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Max Verstappen. Sainz zette daarbij de 2e tijd nog neer.

Uiteindelijk redde Daniel Ricciardo (11e), Guanyu Zhou (12e), Yuki Tsunoda (13e), Pierre Gasly (14e) en Kevin Magnussen (15e) Q3 niet. Kevin Magnussen zal in ieder geval 5 plekken lager starten zondag, doordat de Deen wegens het vervangen van zijn verbrandingsmotor (zijn 6e van het seizoen) een gridstraf van 5 plekken kreeg.

Q3

De tijden in Q2 zaten dicht bij elkaar, waarbij de top 4 zelfs binnen 14 duizendsten van een seconde zat! En dus maakte iedereen zich op voor een spannend laatste deel van de kwalificatie. Sergio Perez zette halverwege de snelste tijd neer, tot grote vreugde van het publiek in Mexico. Hij werd echter al snel achterhaald door Verstappen en Russell, terwijl Lewis Hamilton zijn snelle tijd kwijtraakte vanwege het overschrijden van de track limits.

Met nog een minuut of 4 op de klok waagden de coureurs hun laatste pogingen op pole position en Verstappen scherpte zijn tijd nog even aan. Daarna kwamen de Mercedessen, de Ferrari's en teamgenoot Perez er niet meer aan te pas.

Startopstelling top 10 GP van Mexico

1 Verstappen

2 Russell

3 Hamilton

4 Perez

5 Sainz

6 Bottas

7 Leclerc

8 Norris

9 Alonso

10 Ocon