Mercedes bovenaan 1e vrije training; Liam Lawson 5e in wagen van Verstappen
i

Pro Shots

Mercedes bovenaan 1e vrije training; Liam Lawson 5e in wagen van Verstappen

Joris Kaper • 13:04, 18-11-2022 / Laatste Update: 22:01, 08-01-2024

In de 1e vrije training van het laatste F1-weekend van het seizoen zijn beide Mercedessen bovenaan geëindigd. In Abu Dhabi reed Lewis Hamilton een net iets snellere tijd dan teamgenoot George Russell. Max Verstappen moest toezien hoe rookie Liam Lawson zijn Red Bull-bolide naar een 5e tijd reed.

Veel rookies, geen Verstappen

De 1e vrije training stond bol van de rookies. Zo mocht Max Verstappen dus toekijken hoe Liam Lawson achter het stuur van zijn Red Bull-bolide kroop. Dat ging zonder problemen, al miste de Nieuw-Zeelander bij een pitstop bijna de Red Bull-garage. Met een 5e tijd mocht hij echter tevreden zijn. Daarmee was hij tevens de snelste rookie.

Naast Lawson waren in deze 1e vrije training ook rookies Jack Doohan (Alpine), Logan Sargeant (Williams), Pietro Fittipaldi (Haas), Robert Shwartzman (Ferrari), Felipe Drugovich (Aston Martin) en Pato O'Ward (McLaren) te bewonderen op het Yas Marina Ciruit. Ook Robert Kubica (Alfa Romeo) reed rond op de baan, maar de ervaren rot is natuurlijk geen rookie.

Lees ook: Wat staat er nog op het spel in Abu Dhabi tijdens de laatste race van het seizoen?

Sargeant maakt meters

Sargeant moest even meters maken, om zo genoeg punten binnen te sprokkelen voor zijn superlicentie. De coureur zien we in dat geval volgend seizoen terug op de F1-grid bij Williams.

Toch ging het niet helemaal zonder problemen, want in zijn 14e ronde spinde de coureur en kon zijn Williams-bolide nog maar nipt uit de bandenstapels houden. Gelukkig maar, want de Amerikaan moest tenminste 20 rondes voltooien om een paar punten voor zijn licentie te pakken.

Problemen voor O'Ward

Voor rookie Pato O'Ward, ingestapt in plaats van Lando Norris bij McLaren, begon VT1 niet best. Direct in zijn 1e ronde meldde de coureur, die normaal uitkomt in de Indycar, een probleem met zijn bolide. Hij kon daarop direct terugkeren naar de pits, die hij langzaam rijdend bereikte.

Top 10 VT1

1. Hamilton, 2. Russell, 3. Leclerc, 4. Perez, 5. Lawson, 6. Vettel, 7. Shwartzman, 8. Ricciardo, 9. Bottas, 10. Albon

Om 14.00 uur staat VT2 op het programma. Daarin zal Max Verstappen weer gewoon achter het stuur van zijn Red Bull-wagen kruipen.