Na bizar interview en duwen van eigen coach: mogelijk een straf van de FIA voor Lance Stroll

Robert Hüsken • 13:35, 11-10-2023 / Laatste Update: 00:02, 08-01-2024

Lance Stroll is door de FIA op het matje geroepen. De Formule 1-coureur van Aston Martin heeft volgens de autosportbond afgelopen weekeinde tijdens de Grand Prix van Qatar meerdere regels overtreden. Een woordvoerder van de FIA zegt dat de bond in gesprek is met Stroll ‘in verband met verschillende incidenten die mogelijk in strijd waren met de FIA-regels, -beleid en -procedures’.

Meer zeggen ze niet, maar het is duidelijk dat het gaat om het gedrag van Stroll na zijn volledig mislukte kwalificatie van vrijdag. De Canadees sneuvelde al in de eerste sessie en reageerde zich af op zijn eigen coach Henry Howe, die hij een flinke duw gaf. Na afloop verscheen Stroll voor de camera terwijl het stoom nog uit zijn oren kwam. Op de vraag hoe hij zich voelt, reageerde hij met ‘gewoon shit’, waarvoor de interviewer zich excuseerde tegenover de kijkers. Na een paar ultrakorte antwoorden maakte de gefrustreerde coureur zich uit de voeten. Check het interview hierboven.

Wat zijn de regels dan?

In het reglement van de FIA staat dat een coureur kan worden bestraft als hij zich schuldig maakt aan ‘elk frauduleus gedrag of elke handeling die schadelijk is voor de belangen van een eerlijke competitie of voor de belangen van de autosport in het algemeen.’

Het was deze regel die Max Verstappen overtrad toen hij in 2018 een duw uitdeelde aan Esteban Ocon na een crash in de Grand Prix van Brazilië. De Nederlander kreeg destijds van de FIA een maatschappelijke taakstraf van 2 dagen.