Opschudding bij Jumbo: stopt met sponsoring Max Verstappen, en mogelijk ook snel met wielerploeg
i

Getty Images

Opschudding bij Jumbo: stopt met sponsoring Max Verstappen, en mogelijk ook snel met wielerploeg

Jeroen Rooseboom • 10:26, 02-06-2023 / Laatste Update: 05:55, 12-12-2023

Jumbo stopt na dit seizoen met het sponsoren van Formule 1-wereldkampioen Max Verstappen, schrijft het Algemeen Dagblad. Ook de Dutch GP in Zandvoort moet het volgend jaar zonder het geld van de Brabantse supermarktreus gaan doen.

Mogelijk krijgt ook wieler- en schaatsploeg Jumbo-Visma al na dit seizoen een andere hoofdsponsor. Het contract loopt tot eind volgend jaar, en zal gerespecteerd worden. Maar als een andere grote sponsor al na dit seizoen wil instappen, staat Jumbo open voor een eerder afscheid als hoofdsponsor. De supermarkt wil namelijk volledig stoppen met het sponsoren van topsport.

Terug naar de kern

De stap is onderdeel van de strategie die de nieuwe Jumbo-topman Ton van Veen deze week aan zijn collega’s presenteert. Volgens Van Veen moet Jumbo weer terug naar de kern, en past mondiale sportsponsoring niet in dat profiel.

Jumbo en Verstappen zijn al 10 jaar aan elkaar verbonden, en de schaats- en wielerploeg wordt sinds 2015 gesponsord. Onder Van Veen breekt Jumbo met dat verleden. "Max is natuurlijk een volksheld, maar hij acteert op het absolute wereldtoneel. Wij zijn een hele goede food retailer, maar alleen in Nederland en een beetje in België."

"We steken jaarlijks meer dan 20 miljoen euro in sportsponsoring, maar ik kan iedere euro maar 1 keer uitgeven. Het geld dat naar Max gaat, kunnen we niet teruggeven aan de klant, of in duurzaamheid of gezondheid steken."