Oud-coureur vertelt waarom start Verstappen zo belangrijk is: 'Zo wordt hij wereldkampioen'
i

Getty Images

Oud-coureur vertelt waarom start Verstappen zo belangrijk is: 'Zo wordt hij wereldkampioen'

Eimert Pruis • 19:34, 11-12-2021 / Laatste Update: 07:19, 12-12-2023

In een razendspannende race wordt Max Verstappen wereldkampioen en we gaan het in Nederland vieren alsof zojuist het Nederlands elftal de WK-finale heeft gewonnen. Dat denkt Sam Looijenstein, oud-coureur, Formule 1-kenner en vriend van Max Verstappen. "Ik denk dat we allemaal de straten opgaan om het te vieren. Oh ja, dat kan natuurlijk niet met de coronaregels. Dan maar net zoals ik hier in Barcelona vanaf het balkon."

Door: Eimert Pruis

Sportnieuws.nl blikt met Looijenstein vooruit op de ultieme cliMAX van het wereldkampioenschap, zondag in Abu Dhabi. Looijenstein werd vroeger altijd bestempeld als de eerste Nederlandse wereldkampioen Formule 1 en nu kan zijn iets jongere vriend Max Verstappen het worden. Door gebrek aan geld moest Looijenstein zijn veelbelovende autsportcarrière een halt toeroepen. "Maar ik ben nu de grootste fan van Max natuurlijk en voel geen enkele wrok meer of zoiets. Het is gewoon prachtig dat hij daar nu staat. Zeker omdat ik hem ken sinds ik 4 ben. Autosport blijft altijd een deel van je leven, ook al doe je het niet meer. Dus ik hoop met heel mijn hart dat hij wereldkampioen wordt."

Looijenstein in zijn tijd als coureur

'Max zet de wereld op z'n kop door deze kwalificatie'

"En ik denk ook écht dat hij het gaat worden. Lewis Hamilton had natuurlijk het momentum de laatste races, de vrije trainingen gingen voor hem uitstekend en tot aan de kwalificatie dacht bijna iedereen dat hij de grote favoriet zou zijn. En dan rijdt Max even dat toprondje en kiest hij ook nog voor een opvallende bandenstrategie. Opeens kan het weer alle kanten op en als ik mijn geld op iemand moet zetten, dan op Max. En nee niet omdat ik zijn vriend ben."

'In het begin moet Max zijn slag slaan'

Want Verstappen start op de rode zachte band en Hamilton op de medium gele band. "Ik verwacht een supersnelle start van Max. Hij moet ook wel want hij zal door het verschil in grip juist in het begin een gat kunnen rijden. In het begin moet hij zijn slag slaan. Lewis moet toch nog een beetje warm worden op zijn banden."

'Pole op Yas Marina is zo belangrijk'

Poleposition heeft in Abu Dhabi nog altijd meer waarde dan bij elke andere baan. Ondanks alle aanpassingen op Yas Marina. "De baan is wel leuker geworden, maar het blijft lastig inhalen. Het is allemaal wel wat beter dan voorheen. Het volgen is ook makkelijker geworden."

Hamilton moet volgen

Volgen is het devies van Hamilton. Door het verschil in bandtype ligt het niet voor de hand dat de Brit in de eerste rondjes direct Verstappen gaat inhalen. "Hij moet gewoon bij Max blijven. Het wordt een race waarin het bij Hamilton puur gaat om hoe goed hij Max kan bijhouden."

1-stopper voor Verstappen

Looijenstein verwacht een 1-stopper van Verstappen. Zo lang mogelijk op de rode banden blijven en dan naar de hard band. "Als hij dan al zijn slag heeft geslagen kan hij het op de hard band uitrijden. Ook ligt het eraan of Max een grote voorsprong heeft op Valtteri Bottas. Anders kan Mercedes tactisch nog wat. Stel dat Sergio Pérez er ook nog bij komt. Dan wordt het helemaal een tactische race."

'Elke fout is fataal'

Saai zal het geen moment worden, denkt Looijenstein. "Ook al wordt het een optocht en rijdt de trein netjes richting het einde. Op elk moment kan een foutje fataal zijn. Dat is het mooie van de race van zondag. Het is alles of niets. En ik denk dat iedereen lang bij elkaar blijft en ja dan heeft Lewis weer het voordeel."

'Max wil niet op die manier winnen'

"Het is in ieder geval bizar spannend. Ongekend eigenlijk. En als ze allebei crashen dan wint Max. Dat gaat alleen niet gebeuren. Max wil niet op die manier winnen. Dat zou zo'n anticlimax zijn. Nee, dat is absoluut niet zijn stijl. Hij wil het gewoon op de baan doen."

WK-finale

En als hij het dan doet dan is het gekkenhuis. Niet alleen op het balkon in Barcelona, waar Looijenstein tegenwoordig woont. "Het wordt door zoveel mensen gekeken, het is alsof we met z'n allen naar Nederland bij de WK-finale kijken. Ik ben er in ieder geval klaar voor. De cava staat koud, ik ga die fles spuiten. Als het zover is zondag ren ik naar het balkon en schiet die kurk eraf."