Oud F1-kampioen Damon Hill: 'FIA moet vooraf straf bepalen voor crash Verstappen en Hamilton in slotrace'

Marcel Roes • 19:13, 06-12-2021 / Laatste Update: 08:58, 12-12-2023

Damon Hill adviseert de FIA om al voorafgaand aan de slotrace van het seizoen in Abu Dhabi duidelijk te maken wat er gebeurt als de titelrivalen Max Verstappen en Lewis Hamilton met elkaar in botsing komen.

Hill weet waar hij over praat, want hij was in de jaren 90 diverse seizoenen de grootste rivaal van Michael Schumacher. In 1996 trok de Brit aan het langste eind. 2 jaar eerder kwam het tot een botsing in de slotrace van het seizoen.

Wereldtitel

Het gebeurde toen Hill de Duitser binnendoor wilde passeren. Beide coureurs vielen uit en Schumacher pakte zo met 1 punt verschil zijn eerste van 7 wereldtitels. 3 jaar later in Jerez reed de Ferrari-coureur opzettelijk tegen de Williams van Jacques Villeneuve aan.

Schumacher moest de race staken, de Canadees werd ondanks de aanrijding 3e en veroverde de wereldtitel. Schumacher werd voor straf dat seizoen gediskwalificeerd.

WK 1997

"We hebben een precedent, het WK van 1997, toen alle punten van Michael Schumacher werden ingetrokken", zegt Hill.

"De FIA zou de teams en coureurs vooraf duidelijk moeten maken wat het waarschijnlijk gaat doen in het geval er een botsing plaatsvindt. Pakken ze punten af? Wat is de straf?"