Ralf Schumacher praat 10 jaar na ski-ongeluk openhartig over broer Michael: ‘Niets is nog zoals vroeger’
i

Getty Images

Ralf Schumacher praat 10 jaar na ski-ongeluk openhartig over broer Michael: ‘Niets is nog zoals vroeger’

Matthijs Nijhuis • 14:17, 27-12-2023 / Laatste Update: 06:58, 05-01-2024

Bij de familie Schumacher is de kerstperiode waarschijnlijk niet altijd gemakkelijk. Vader Michael, 7-voudig wereldkampioen Formule 1, is nooit meer hetzelfde geweest na een heftig skiongeluk. Vrijdag 29 december is het precies 10 jaar geleden dat Michael ernstig letsel opliep op de piste. Zijn broer Ralf legt in gesprek met het Duitse Bild uit hoe de familie er nu aan toe is.

Schumacher verongelukte in het Franse Méribel. De oud-coureur stootte zijn hoofd op een steen en lag een tijd lang in coma. Tegenwoordig is er maar weinig bekend over zijn toestand. "Ik mis mijn Michael van toen", vertelt Ralf geëmotioneerd. "Het leven is soms niet eerlijk."

Niets is zoals vroeger

Ralf, die zelf ook 10 jaar in de Formule 1 reed, is dankbaar voor de moderne geneeskunde, maar moet ook erkennen dat 'niks zoals vroeger is'. Details over Michaels toestand wil hij nog altijd niet delen. "Ik durf wel te zeggen dat zijn ongeval ook voor mij een hele nare en ingrijpende gebeurtenis is geweest en natuurlijk ook voor de kinderen van Michael."

Zoon Mick heeft inmiddels ook al 2 seizoenen in de koningsklasse van de autosport gereden. Bij het team van Haas kwam zoonlief niet lekker uit de verf, tegenwoordig is hij reservecoureur bij Mercedes, het team waar zijn vader het laatst voor heeft gereden.

Mentor

Michael was niet alleen een broer, maar ook een mentor voor Ralf. "Hij heeft mij alles geleerd over het racen", verklaart hij. "Het leeftijdsverschil is 7 jaar, maar hij stond altijd aan mijn zijde."