Robert Shwartzman debuteert voor Ferrari in F1-weekend in de VS
i

Pro Shots

Robert Shwartzman debuteert voor Ferrari in F1-weekend in de VS

Joris Kaper • 13:40, 15-09-2022 / Laatste Update: 23:29, 07-01-2024

Het F1-team van Ferrari laat de 22-jarige Robert Shwartzman volgende maand in de VS debuteren in een GP-weekend. De Israëlische coureur gaat de 1e vrije training van de GP van de Verenigde Staten op het Circuit of the Americas op zich nemen.

Shwartzman is testcoureur bij de Italiaanse renstal en maakt al jaren deel uit van het opleidingsprogramma van het F1-team. Hij neemt in oktober in VT1 het stuur over van Charles Leclerc of Carlos Sainz. Het is nog niet bekend wie van hen in VT1 moet gaan toekijken. Zoals bekend zijn alle Formule 1-teams verplicht om minimaal 2 keer per seizoen een andere coureur dan de 2 vaste rijders in te zetten in een vrije training.

De Israëliër, die overigens is opgegroeid in Rusland, reed de afgelopen jaren in de Formule 2. Vorig jaar eindigde hij daarin als 2e achter de Australische kampioen Oscar Piastri. Die debuteert volgend jaar bij McLaren in de Formule 1.

Onder Russische vlag

Shwartzman reed voorheen onder Russische vlag. Maar na de militaire inval van Rusland begin dit jaar in Oekraïne en de schorsingen die dat opleverde voor Russische sporters, switchte hij naar de Israëlische vlag.