Charles Leclerc snelste in allereerste Sprint Shootout, Max Verstappen pakt P3
i

Getty Images

Charles Leclerc snelste in allereerste Sprint Shootout, Max Verstappen pakt P3

Bart van der Wijst • 13:22, 29-04-2023 / Laatste Update: 00:18, 08-01-2024

Charles Leclerc is de kwalificatiekoning van de Grand Prix van Azerbeidzjan! Vrijdag was hij al de snelste voor de kwalificatie van de reguliere race, zaterdag won hij de allereerste Sprint Shoot Out ooit. Max Verstappen eindigde een halve seconde achter Leclerc op P3.

Vrijdag werd de startvolgorde voor de race op zondag al bepaald. Daarbij eindigde Leclerc voor Verstappen. Zaterdag was hij dus ook al de snelste, maar dit keer zat Verstappens teamgenoot Sergio Pérez er nog tussen. Dus start de Nederlander vanaf de 2e startrij in de sprintrace later op zaterdag.

Q1

In het 1e gedeelte van de kwalificatie moesten de coureurs verplicht op de mediumband rijden. De duur was 12 minuten, al werd de sessie iets eerder afgebroken. De Amerikaan Logan Sargeant boorde zijn Williams in de muur waardoor de rode vlag wapperde. Nyck de Vries was daardoor de pineut; hij kon zijn tijd niet meer verbeteren. Hij werd 20e. Ook Guanyu Zhou, Valtteri Bottas, Yuki Tsunoda en Pierre Gasly strandden in Q1.

Door zonder Sargeant

Q2 begon iets later en zonder Sargeant. De auto van de Amerikaan en wat gesneuvelde onderdelen moesten van het circuit worden gehaald. De klok telde af van 10 minuten. Dus hadden de coureurs nog minder tijd om het perfecte rondje te rijden. Oscar Piastri, Nico Hülkenberg, Esteban Ocon en Kevin Magnussen waren niet snel genoeg om door te gaan naar Q3.

Ook geen Norris in Q3

Toch waren er maar 9 coureurs die meededen aan de laatste sessie. Lando Norris had al z'n setjes softs er al doorheen gejaagd, dus mocht hij niet meedoen. In Q3 was het namelijk verplicht om op de zachtste band te rijden.

P3 voor Max

De Red Bulls gingen meteen de pits uit om in de 8 minuten een snel rondje neer te zetten. Pérez was daarin vlugger dan Verstappen, maar Leclerc dook nog onder de tijd van de Mexicaan. Poging 2 verliep ook niet lekker voor de Nederlander, dus moet hij genoegen nemen met een 3e startplek in de sprintrace.