Toch geen 900.00 euro boete voor schoonvader Verstappen: 'Geen sprake van haatzaaien'
i

Getty Images

Toch geen 900.00 euro boete voor schoonvader Verstappen: 'Geen sprake van haatzaaien'

Matthijs Nijhuis • 17:09, 14-10-2023 / Laatste Update: 21:30, 05-01-2024

Nelson Piquet hoeft toch geen hoge boete te betalen voor de racistische opmerking die hij richting Lewis Hamilton slingerde. De schoonvader van Max Verstappen hing eerder een boete van zo'n 900.000 euro boven het hoofd, maar een hogere rechter heeft anders geoordeeld.

Lees ook: Wanneer krijgt Max Verstappen zijn trofee voor F1-wereldkampioenschap 2023?

De uitspraak kam vorig jaar zomer naar buiten, toen er een podcast verscheen waarin Piquet de Britse coureur een neguinho noemde. Vrij vertaald betekent dat 'zwartje', niet heel chique dus. Mensenrechtenorganisaties lieten het er niet bij zitten en stapten naar de rechter, wat Piquet een boete van pakweg 900 mille opleverde.

Hogere rechter

De hogere rechter denkt daar dus anders over: "Er is geen sprake van haatzaaiende uitlatingen. Het gebruik van informele taal, ook al is het ongepast, kan niet worden gekarakteriseerd als het toebrengen van collectieve schade", aldus het overheidspersoon.

Volgens Braziliaanse media hebben het OM en de mensenrechtenorganisaties beroep aangetekend bij het Hooggerechtshof. Mocht de vader van Verstappens vriendin Kelly dan alsnog veroordeeld worden, dan gaat het geld naar fondsen die zich inzetten voor gelijkheid.