ViaPlay F1-commentatoren Nelson Valkenburg en Melroy Heemskerk stellen zich aan je voor
i

Getty Images

ViaPlay F1-commentatoren Nelson Valkenburg en Melroy Heemskerk stellen zich aan je voor

Marcel Roes • 15:32, 05-12-2021 / Laatste Update: 17:44, 08-01-2024

Qua F1 op televisie verandert er veel in 2022. Ziggo out, ViaPlay in. Commentatoren Olav Mol en Jack Plooij out, Nelson Valkenburg en Melroy Heemskerk in. Maar wie zijn die heren precies?

In gesprek met RacingNews365 stelt het duo zich aan je voor. Ze zullen de blikvangers zijn van een heel nieuw F1-team dat ViaPlay samenstelt.

Geva Racing

Nelsons ouders Gert en Ineke Valkenburg runnen Geva Racing. Onder meer Tom Coronel, Jeroen Bleekemolen, Xavier Maassen, Nick Catsburg en McLaren-CEO Zak Brown reden voor Geva. Nelson werd geen coureur. "Ik kwam veel beter tot mijn recht aan de pitmuur", vertelt hij.

"Het leukste vind ik ook om andere mensen dingen te leren en te begeleiden. We runden het team als viertal: Mijn vader zorgde voor de auto’s, Melroy leerde de coureurs rijden, ik zorgde voor iedereen en mijn moeder deed de financiën. Ik was altijd op het circuit, dat is de mooiste jeugd die er is. Hou ouder je wordt, des te groter je rol binnen de paddock."

Melroy Heemskerk

Dan is het de beurt aan Melroy om zijn eerste stapjes in de wereld van de autosport na te vertellen. "Ik was een jaar of zes toen mijn vader mij meenam naar het circuit. Hij werkte voor het team van Bleekemolen en ik ging vaak met hem mee", zegt hij.

"In de winter ging ik helpen bij de rijscholen op het circuit. In ruil daarvoor mocht ik dan zelf ook racecursussen volgen. Zo kon ik het hele weekend scheuren en dat ging erg lekker. Tot het moment waarop iemand die ik les had gegeven mij ging sponsoren. Hij kocht een Formule Ford en zo ben ik in 2006 gedebuteerd in de autosport."

Maar het lukte niet meer om budget te vinden, daarom stopte hij op zijn 25e met racen.

Eurosport

Valkenburg rolde 13 jaar geleden het vak van autosportcommentator in. "Ik ben begonnen als een soort van omroeper en commentator op het Circuit van Zandvoort. In 2008 maakte ik mijn debuut bij Eurosport, daar was mijn allereerste race de WTCC-race in Marrakesh, dat werd direct een spektakelstuk."

"Natuurlijk heb ik altijd autosport gedaan. Dit deed ik bij Motors TV, RTL en Eurosport. Qua raceklassen heb ik de 24 uur van Le Mans, Formula E, Formule 3, de Dakar Rally, WTCR en volop endurance races voorzien van commentaar."

Ingespeeld duo

En zo werd het duo herenigd: "Nelson benaderde me om samen een lange afstandsrace te doen, of ik kon aanschuiven", vertelt Melroy. "Dat klikte direct zo goed en ik werd steeds vaker gevraagd voor Motors TV en Eurosport. We kennen elkaar door en door en zijn helemaal op elkaar ingespeeld."

Hoor Nelson aan het werk: