Viaplay kijken vanuit het buitenland wordt onmogelijk: VPN wordt geblokkeerd
i

ANP

Viaplay kijken vanuit het buitenland wordt onmogelijk: VPN wordt geblokkeerd

Marcel Roes • 22:24, 29-07-2022 / Laatste Update: 12:05, 08-01-2024

Viaplay lijkt het gebruik van een VPN in te perken. Een VPN (Virtual Private Network) is een manier om via een ander ip-adres op internet te komen. Met andere woorden: je kunt je locatie als het ware vervalsen.

Met een VPN kan je onder meer vanuit het buitenland kijken naar dingen die alleen voor Nederlanders zijn bedoeld. Bijvoorbeeld video's waarop geografische copyrights zitten.

Viaplay heeft niet zelf expliciet iets gezegd over het blokkeren van VPN's. Welk hebben diverse abonnees ondervonden dat het niet lukt om via een VPN te kijken. Totaal TV meldt: "Steeds meer abonnees klagen dat ze bij gebruik van een VPN-dienst geen toegang krijgen tot Viaplay."

VPN

Dus stel dat je een Viaplay-abonnement bent en in Frankrijk op de camping zit. Je wil een F1-race kijken via een VPN in de Viaplay-app. Pech gehad! Viaplay detecteert dat je een VPN inzet en zet het beeld op zwart.

Maar dit gebeurt dus ook als je in Nederlanad bent en een VPN inzet, om welke reden dan ook (veiligheid bijvoorbeeld). Ook dan gaat het beeld op zwart.

EU

De vraag is of Viaplay wel VPN's mag blokkeren. Volgens EU-regels is Viaplay verplicht om de beelden door te geven binnen alle landen van de EU (mits je een abonnement hebt.)