Viaplay reageert op kritiek op F1-uitzendingen: 'Formule 1 is meer dan Max Verstappen'
i

ANP

Viaplay reageert op kritiek op F1-uitzendingen: 'Formule 1 is meer dan Max Verstappen'

Bart van der Wijst • 18:14, 02-04-2022 / Laatste Update: 04:58, 12-12-2023

Viaplay zendt sinds dit seizoen de Formule 1 uit. Jarenlang galmde het geluid van Olav Mol en Jack Plooij door de huiskamers, dit jaar is alles anders. Via sociale media is er veel kritiek op de F1-uitzendingen van Viaplay, reden genoeg voor de Telegraaf om Peter Nørrelund, hoofd sport van de Nordic Entertainment Group (NENT), aan de tand te voelen.

NENT zorgde ervoor dat F1-liefhebbers in Nederland via streamingsdienst Viaplay naar de Formule 1, buitenlands voetbal en darten kunnen kijken. Nørrelund is tevreden over de eerste weken van Viaplay. "Ik had niet durven dromen van een beter begin. Natuurlijk zijn er zaken die kunnen verbeteren, maar dat is altijd het geval", zegt Nørrelund daarover.

F1

Dit jaar is voor het eerst sinds lange tijd niet Olav Mol te horen als commentator, hij is vervangen door Nelson Valkenburg en Melroy Heemskerk. "Ik heb enorm veel respect voor wat hij voor de sport heeft betekend in Nederland. Maar het was een heel bewuste keuze om een andere richting in te slaan. Dat mensen dat bekritiseren vind ik helemaal prima, maar ik kan er ook niet heel veel mee", aldus de Deen.

"Daarnaast geloven wij niet dat je Formule 1-commentaar nog in je eentje kan geven. Je kijkt naar live beelden, maar ook naar data en rondetijden. Je hebt zeker 2 mensen nodig. Misschien wel 3, daarom is er ook nog een race control (Allard Kalff, red.). Alles om de kijker zo goed mogelijk te informeren", verzekert Nørrelund.

Geen polonaise om Max

Waar het bij Ziggo Sport altijd groot feest was wanneer Max Verstappen een race won, vieren ze het bij Viaplay iets ingetogener. "Formule 1 is zo’n ongelofelijk mooie sport, waarin zoveel verhalen zijn te vertellen. Max Verstappen is een geweldig talent, maar Formule 1 is ook veel meer dan Max Verstappen alleen", vertelt de hoofd sport van NENT.

"We willen de kijker een zo compleet mogelijk inkijkje geven in deze globale sport. Natuurlijk hopen we in de Nederlandse studio dat Max wint. Maar we vinden het ook belangrijk om de mensen dingen bij te brengen, om bijvoorbeeld zo goed mogelijk uit te leggen wat de nieuwe regels inhouden. Daarvoor heb je experts nodig, die het klappen van de zweep kennen. Op locatie hebben we 25 man en 4 cameraploegen."